Kepentingan Simbol dalam Penjenamaan

Rob Frankel, pakar dan pengarang jenama, percaya bahawa tujuan penjenamaan bukan hanya untuk membuat pelanggan mempertimbangkan untuk berniaga dengan syarikat anda; sebaliknya, ini membuat mereka ingin berniaga hanya dengan syarikat anda. Penjenamaan mencipta imej syarikat anda dalam fikiran pelanggan anda. Ini membezakan syarikat anda dari persaingan anda, menggambarkannya dengan cara yang lebih berharga daripada sekadar perkhidmatan dan produk yang anda berikan. Ini adalah gambaran visual dan emosi dari pernyataan misi anda.

McDonald's dan Warna

Penjenamaan bukan sekadar logo, tetapi logo itu penting. Ia memberikan imej halus kepada jenama. Lengkungan emas McDonald's adalah contoh. Mereka membentuk M untuk McDonald's, memperkuat nama. Mereka berwarna kuning tetapi disebut "lengkungan emas" memberi mereka nilai, membangkitkan periuk emas di hujung pelangi - lengkungan dibentuk serupa dengan pelangi. Warna-warna logo - merah, putih dan emas - adalah warna-warna terang dan berkualiti tradisional yang juga terdapat pada logo Cartier, rokok Dunhill, Johnny Walker scotch dan di banyak lambang kerajaan.

Konsep Kroc

Ray Kroc, pengasas McDonald's, membayangkan rangkaian restoran yang terkenal dengan makanan yang berkualiti tinggi dan kaedah penyediaan yang seragam - burger, roti, kentang goreng dan minuman yang terasa sama di Alaska seperti yang mereka lakukan di Alabama. Restorannya memberikan cara cepat untuk mendapatkan makanan enak, selalunya tanpa meninggalkan kereta anda, dan lengkungan emas menjadikan restorannya segera dikenali. Mereka adalah destinasi bagi orang yang mencari nilai dan burger yang baik.

Nike Swoosh

Nike swoosh begitu dikenali dan sering muncul sebagai ganti namanya, namun orang tahu itu bermaksud Nike. Bentuknya membangkitkan imej kepantasan, dan dipasangkan dengan garis tanda Nike "Lakukan saja!" memberikan gambar kasut sukan yang serius yang dapat membantu anda berprestasi lebih baik. Inilah matlamat penjenamaan: untuk mencipta imej syarikat anda. Untuk melakukan ini, tulis pernyataan misi anda dan terjemahkan ke dalam gambar grafik. Pernyataan misi Nike adalah "Untuk membawa inspirasi dan inovasi kepada setiap atlet di dunia." Swoosh sudah pasti menjadi ungkapan inspirasi sukan yang sederhana.

Epal Pelangi

Logo Apple pertama adalah ukiran Isaac Newton yang duduk di bawah pokok - mungkin akan dipukul di kepala oleh sebiji epal. Garis tanda adalah: "Newton ... Minda Selamanya Melayari Melalui Pemikiran Lautan Aneh ... Sendiri." Ini diganti pada tahun 1976 dengan Rainbow Apple, dengan gigitan. Banyak teori cuba menerangkan bagaimana logo itu wujud, tetapi simbol itu mewakili kesederhanaan operasi Apple dan kemampuan grafik yang sangat baik. Pada tahun 1998, sesuai dengan kampanye pemasaran yang menampilkan tokoh tarian siluet dengan iPod putih, logo Apple itu sendiri menjadi bayangan hitam epal dengan gigitan daripadanya.