Kelebihan Iklan Infomersial

Sekiranya anda melayari saluran TV pada larut malam atau pada waktu lain ketika jumlah penonton rendah, anda pasti akan menemui satu atau dua iklan. Infomersial adalah iklan televisyen berdurasi panjang yang mungkin berbentuk rancangan bual bicara dan mungkin mengandungi testimoni dari pelanggan yang berpuas hati. Infomersial dapat memberikan sejumlah potensi keuntungan untuk perniagaan yang lebih kecil.

Kedalaman yang Lebih Besar

Dengan panjang khas 15 hingga 30 minit, Infomersial memberi anda masa untuk menerangkan produk anda dengan terperinci. Anda dapat memperluas ciri-ciri produk anda dan memberi prospek idea yang jelas tentang bagaimana mereka akan mendapat manfaat daripada menggunakan produk tersebut. Formatnya sangat berkesan sekiranya anda mempunyai produk yang dilayan dengan baik oleh demonstrasi "sebelum dan sesudah", seperti peralatan kecergasan atau barang pembersih rumah tangga.

Mengelakkan Serangan

Penonton televisyen terbiasa dengan serangan iklan back-to-back yang berdurasi 15 atau 30 saat. Akibatnya, mesej iklan mudah tersesat dalam rombakan dan gagal bergema dengan penonton. Walaupun infomersial mungkin muncul pada waktu siang dan di saluran yang jumlah penontonnya lebih rendah, ini juga dapat meningkatkan kemungkinan penonton yang melihatnya akan terpengaruh oleh mesej tersebut.

Kemudahan Mengesan Hasil

Menjejaki hasil infomersial agak mudah berbanding dengan beberapa bentuk iklan. Infomersial biasanya termasuk ajakan bertindak yang memikat penonton untuk membuat pesanan segera melalui nombor telefon bebas tol, alamat surat-menyurat atau laman Internet. Dalam beberapa hari, pengiklan dapat menentukan apakah infomersial itu berjaya. Sekiranya tidak, mereka dapat menarik tempat dengan cepat untuk mengelakkan pembaziran tambahan dolar pemasaran yang berharga. Menurut Sam Catanese, presiden dan ketua pegawai eksekutif Infomercial Monitoring Service Inc., barometer kejayaan infomersial adalah penjanaan satu dolar pendapatan setiap dolar yang dibelanjakan.

Keupayaan yang meningkat

Pertumbuhan televisyen kabel dan trend syarikat yang lebih besar untuk mengurangkan anggaran iklan mereka sebagai langkah pemotongan kos telah menjadikan pembelian waktu iklan televisyen lebih terjangkau untuk semua orang, termasuk perniagaan yang lebih kecil. Bahasa Catan menunjukkan bahawa pengiklan mempunyai fleksibiliti yang lebih besar dalam merundingkan kadar iklan yang menguntungkan dan mempunyai lebih banyak pilihan dalam memilih slot waktu. Oleh itu, pengiklan infomersial mempunyai peluang yang lebih baik untuk memperoleh pulangan positif terhadap dolar iklan mereka dalam ekonomi 2012.