Apa yang perlu disertakan dalam Permintaan untuk Cadangan

Permintaan untuk Cadangan adalah dokumen yang dikirimkan kepada pembekal yang meminta mereka mengemukakan tawaran pada produk atau perkhidmatan. Risiko dan faedah ditentukan pada awal proses, mengurangkan masalah kemudian. RFP yang berkesan menyatakan dengan jelas keperluan apa yang anda cari (biasanya harga, kemampuan, garis masa dan rujukan) dan mendorong pembekal mengemukakan harga kompetitif terbaik mereka. Sasarkan pembekal anda dengan berhati-hati untuk memastikan tindak balas tepat pada masanya.

Penerangan Syarikat

Berikan penerangan ringkas mengenai misi dan objektif syarikat anda. Menetapkan konteks untuk projek dan sebarang kekangan belanjawan. Tentukan keperluan projek dengan secukupnya agar respons dapat menyeluruh. Lakukan semua yang anda boleh untuk memastikan bakal vendor memahami sepenuhnya perniagaan syarikat anda sebelum mereka mengemukakan cadangan mereka kerana ini akan menjimatkan masa anda berdua dalam jangka masa panjang.

Penerangan Tugas

Berikan penerangan mengenai hasil yang diinginkan dan untuk siapa tujuannya. Tentukan templat atau alat yang diperlukan. Sekiranya sumber memerlukan kelayakan khas atau pentauliahan, nyatakan itu. Nyatakan tugas menggunakan kata kerja tindakan seperti "reka bentuk," "mengembangkan," "bertemu," "melakukan," "menguji", "menyemak semula," "menyebarkan" dan "dokumen." Perhatikan apa-apa prasyarat atau kebergantungan. Sebagai contoh, jika projek tersebut ingin mengemas kini laman web yang ada yang mengandungi dasar dan prosedur, hitung jumlah dokumen dan perincian akses pangkalan data yang mendasarinya. Sekiranya syarikat anda menggunakan idea penyelesaian alternatif, nyatakan juga.

Penerangan Prosedur Penyerahan

Senaraikan garis masa dan format jawapan. Nyatakan kriteria penilaian, seperti gaya komunikasi, lokasi, kualiti contoh, harga atau masalah kritikal lain. Nyatakan secara spesifik apa yang harus disertakan dalam proposal, seperti anggaran kos, kelayakan staf, maklumat hubungan untuk rujukan. Sertakan nombor telefon kenalan anda atau pakar lain supaya pembekal dapat mengajukan pertanyaan yang relevan sebelum mengemukakan jawapan. Ini meningkatkan kemungkinan menerima respons yang memenuhi syarat sebelum tarikh akhir yang anda tetapkan. Minta salinan kontrak perkhidmatan standard pembekal jika sesuai.