Firefox Tidak Dapat Menambah Pencetak

Sekiranya anda tidak dapat menambahkan pencetak untuk mencetak halaman Web atau dokumen lain di tetingkap cetak Mozilla Firefox, anda mungkin menghadapi masalah dengan Firefox, tetapan dan sambungan Internet anda, atau pencetak dan perkakasannya. Walaupun semua tetapan dan sambungan Internet betul dan berfungsi, anda mungkin perlu menetapkan semula semua tetapan pencetak Firefox ke keadaan lalai. Masalah lain mungkin termasuk pemacu pencetak yang rosak atau ketinggalan zaman yang tidak lagi dapat menerjemahkan maklumat dari Firefox ke pencetak anda.

Tetapan Pencetak Firefox

Uji sama ada Firefox atau pencetak anda tidak akan membenarkan anda menambahkan pencetak dengan mencetak dalam penyemak imbas Web yang lain. Sekiranya anda boleh mencetak di Internet Explorer, misalnya, masalah anda mungkin terletak pada tetapan pencetak Firefox. Tetapkan semula tetapan pencetak Firefox anda dengan mengetik "about: config" di bar URL dan menekan "Enter." Klik butang "Saya akan berhati-hati, saya berjanji" apabila diminta dan masukkan halaman "about: config". Ketik "print.print_printer" di medan "Search", klik kanan ikon "print.print_printer" dan pilih "Reset." Klik butang "Keluar" di bahagian atas Firefox dan mulakan semula program.

Sambungan Internet

Periksa modem, penghala dan sambungan Internet anda untuk memastikan komputer anda disambungkan dengan betul ke rangkaian anda. Sekiranya lebih daripada satu komputer disambungkan ke pencetak anda melalui rangkaian tanpa wayar, pastikan komputer dihidupkan dan disambungkan ke rangkaian. Sekiranya anda baru-baru ini menambahkan pencetak ke rangkaian menggunakan alamat TCP / IP, cuba tambahkan pencetak ke rangkaian menggunakan nama dan bukan alamat TCP / IP. Kadang kala alamat ini berubah, biasanya setelah kehilangan kuasa, sehingga mustahil untuk menyambung ke pencetak anda menggunakan port komputer yang sama.

Pemacu Pencetak

Pemacu pencetak adalah perisian yang menukar data untuk pencetak dan aplikasi. Apabila ketinggalan zaman atau rosak, pemandu boleh mengganggu komunikasi komputer-ke-pencetak. Pemacu boleh menjadi rosak kerana pemadaman elektrik atau program atau peningkatan Windows, dan Firefox mungkin tidak dapat mencari pencetak anda. Walaupun kebanyakan pencetak dilengkapi dengan kemas kini perisian pemacu, anda mungkin perlu mencari dalam talian dan memuat turun pemacu yang dikemas kini. Sekiranya pemandu tidak memasang sendiri, anda boleh memasangnya sendiri dengan mencari "Pengurus Peranti" di medan Carian komputer anda. Klik "Tetapan" dan pilih "Pengurus Peranti." Klik dua kali ikon pencetak anda dalam senarai pilihan perkakasan, pilih butang "Pemandu", dan klik "Kemas kini Pemacu." Ikuti arahan kemas kini.

Menetapkan semula Firefox

Tetapan pencetak Firefox bertindak seperti cache atau kuki; mereka menyimpan peranti dan tetapan sebelumnya untuk mempercepat proses pencetakan. Namun, ia boleh menjadi rosak atau ketinggalan zaman, dan anda mungkin perlu menetapkannya semula untuk menambahkan pencetak. Klik butang "Firefox" di bahagian atas tetingkap Firefox, pilih "Bantuan" dan klik "Maklumat Penyelesaian Masalah." Klik pilihan "Tunjukkan Folder" di bahagian Asas Aplikasi. Klik butang "Firefox" di bahagian atas tetingkap dan klik "Keluar." Cari dan salin fail "prefs.js" ke folder lain di komputer anda. Klik kanan fail "prefs.js" yang asal dan buka dalam program pemprosesan kata. Keluarkan garis yang bermula dengan "cetak." dan simpan failnya. Mulakan semula Firefox.