Definisi Jumlah Jualan dalam Operasi Perkhidmatan Makanan

Jangka hayat makanan yang agak pendek menjadikan anggaran dan perhatian terhadap jumlah jualan sangat penting bagi pengurus dan pihak lain yang terlibat dalam operasi harian. Jumlah penjualan yang terlalu rendah atau terlalu tinggi, sama ada dengan kekurangan tinjauan dari tempoh sebelumnya atau sebaliknya, boleh mengakibatkan kerugian yang besar bagi mana-mana entiti perkhidmatan makanan. Oleh itu, ini adalah salah satu konsep penting bagi mereka yang terlibat dalam industri untuk memahami.

Jumlah Jualan

Dalam industri perkhidmatan makanan, jumlah penjualan sama dengan jumlah barang atau minuman yang berkaitan dengan makanan yang dijual dalam jangka masa tertentu. Sebagai contoh, di sebuah restoran, jumlah penjualan untuk satu malam adalah jumlah pembuka selera, salad, makanan pembuka, makanan sampingan, pencuci mulut, minuman beralkohol dan bukan alkohol. Apabila anda menambahkan harga yang dikenakan oleh restoran kepada pengguna, ia akan memberikan jumlah jualan keseluruhan pada malam tersebut. Anda boleh mengubah jangka masa untuk merangkumi beberapa shift, seminggu atau bulan penuh, atau lebih lama lagi.

Kesan terhadap Keuntungan

Jumlah penjualan memainkan peranan penting dalam keuntungan restoran atau entiti lain dalam industri perkhidmatan makanan. Banyak pengurus menggunakan jumlah penjualan tahun sebelumnya pada hari tertentu, seperti Hari Valentine, untuk menentukan berapa banyak makanan yang mereka perlukan untuk tahun ini. Sekiranya mereka memesan terlalu banyak, akan ada banyak pembaziran. Sekiranya mereka memesan terlalu sedikit, restoran mungkin kehabisan item, yang dapat membuat marah pelanggan dan menyebabkan mereka tidak kembali pada tahun berikutnya.

Jumlah Jualan berbanding Jualan Bersih

Walaupun jumlah nilai dolar dari semua penjualan untuk suatu jangka masa menentukan jumlah penjualan, itu tidak berapa banyak yang diambil oleh entiti perkhidmatan makanan dari penjualan tersebut. Semasa melakukan pertukaran restoran, pelayan memanggil pesanan yang salah atau pelanggan mengembalikan barang yang tidak mereka sukai. Mengurangkan jumlah penjualan dengan nilai dolar dari semua item yang tidak dibayar oleh pelanggan memberi anda penjualan bersih untuk jangka waktu. Perbezaan yang signifikan antara jumlah penjualan dan penjualan bersih menunjukkan bahawa kemungkinan ada ruang untuk peningkatan, seperti pengetahuan dan latihan pelayan, atau perubahan pada item menu.

Varians Jualan

Setiap entiti perkhidmatan makanan menganggarkan jumlah jualan tertentu; namun, biasanya tidak menjual jumlah yang tepat. Perbezaan antara jumlah anggaran pengurusan dan apa yang sebenarnya dijual disebut varians jumlah penjualan. Menjual lebih banyak daripada yang dijangkakan oleh pihak pengurusan akan menghasilkan keuntungan yang lebih besar dan perbezaan positif. Menjual kurang daripada jangkaan pihak pengurusan menghasilkan varians negatif dan pengurangan keuntungan entiti.