Senarai Semak Kit Pertolongan Cemas untuk Tempat Kerja

Kemalangan boleh berlaku pada bila-bila masa di tempat kerja. Untuk membuat kit pertolongan cemas yang komprehensif, anda perlu mengambil kira lokasi dan perniagaan anda secara terperinci. Sebagai contoh, serum anti-racun ular akan berguna di tapak pembinaan padang pasir tetapi tidak berguna di pejabat New York City. Namun, anda boleh menggunakan senarai semak kit pertolongan cemas asas untuk memastikan anda mempunyai keperluan.

Pembalut dan Kasa

Menurut Palang Merah, beberapa jenis pembalut dan kain kasa harus ada di peti pertolongan cemas di tempat kerja anda. Yang paling biasa termasuk sebilangan pembalut pelekat steril bersaiz pelbagai, pembekalan kain kasa steril sekurang-kurangnya 3 inci persegi, gulungan pita kain panjang tidak kurang dari 10 ela dan lebar satu inci dan gulungan kain kasa sekurang-kurangnya 4 selebar inci dan panjang 10 ela.

Alat

Sukar untuk menjangkakan jenis alat perubatan yang anda perlukan di tempat kerja, tetapi anda mesti mempunyai alat asas di dalam peti pertolongan cemas anda. Beberapa alat ini termasuk gunting pembedahan untuk memotong pita dan kain kasa, pinset, penekan lidah, pisau bedah dan serpihan untuk sementara waktu untuk mematahkan tulang yang patah. Kaedah terbaik untuk menyimpan barang-barang ini dalam peti pertolongan cemas anda adalah dengan membelinya yang sudah disterilkan dan ditutup.

Sarung Tangan dan Topeng

Untuk membantu mencegah jangkitan semasa memberi pertolongan cemas kepada pekerja di tempat kerja, alat pertolongan cemas anda harus mengandungi topeng pembedahan dan sarung tangan pembedahan getah.

Ubat dan Salap

Beberapa ubat dan salap yang harus anda miliki di peti pertolongan cemas di tempat kerja termasuk ubat anti-radang seperti ibuprofen untuk sakit kepala dan pembengkakan umum, aspirin bagi mereka yang tidak boleh mengambil ibuprofen, krim atau salap antibiotik, salap antiseptik dan over-the- ubat tahan sakit. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah ubat anti-cirit-birit, ubat kesesakan hidung yang tidak mengantuk dan ubat sakit tekak.

Bahan rujukan

Palang Merah mengesyorkan memasukkan manual rujukan pertolongan cemas dalam kit anda juga. Sekiranya anda menghadapi kecemasan, tindakan pertama anda adalah dengan segera menghubungi pegawai bantuan perubatan kecemasan. Manual rujukan pertolongan cemas boleh digunakan untuk mendapatkan nasihat mengenai cara menjaga pekerja sehingga bantuan tiba.