Bagaimana Melakukan Unjuran Penyata Pendapatan Dengan Data Sejarah

Merancang dan menetapkan matlamat kewangan untuk masa depan adalah latihan tahunan bagi kebanyakan syarikat. Menyiapkan unjuran penyata pendapatan yang bermakna dan berguna dapat membantu syarikat memperuntukkan sumber yang ada dengan berkesan, dan menyiapkannya untuk projek yang akan datang atau pelaburan baru. Bagi banyak syarikat, kaedah terbaik untuk memproyeksikan hasil penyata pendapatan masa depan adalah dengan menganalisis trend data sejarah dan menggunakannya sebagai asas untuk membina unjuran prestasi masa depan.

Data Sejarah

Syarikat harus mengumpulkan sekurang-kurangnya tiga tahun data penyata pendapatan sejarah terperinci untuk mula mengumpulkan unjuran. Ini paling masuk akal bagi syarikat yang stabil dengan operasi yang mapan. Syarikat baru dalam fasa permulaan tidak mempunyai sejarah yang cukup dan mungkin memerlukan data lain untuk menyelesaikan unjuran seperti andaian pengurusan berdasarkan data industri dan pasaran. Data selama tiga tahun menyediakan syarikat yang stabil dengan pengesahan aliran pendapatan dan perbelanjaan yang mencukupi dari masa ke masa.

Sediakan Laporan Analisis

Syarikat harus membuat analisis ukuran biasa untuk setiap tahun data sejarah. Ini melibatkan pengiraan setiap perbelanjaan sebagai peratus penjualan. Jika dibandingkan sepanjang bulan atau tahun, peratus setiap perbelanjaan akan menunjukkan sama ada cenderung stabil, berubah-ubah, tumbuh atau menurun dari masa ke masa. Selain itu, syarikat harus membuat laporan yang membandingkan pertumbuhan dari bulan ke bulan dan tahun ke tahun, dalam jangka masa tiga tahun. Pengiraan ini menghendaki setiap bulan data baru dibahagi dengan bulan sebelumnya, yang mengakibatkan perubahan persen. Ini akan mendedahkan trend pertumbuhan perbelanjaan dari masa ke masa.

Buat Unjuran

Penganalisis harus membuat penyata pendapatan sebagai templat dalam program spreadsheet. Templat harus diisi dengan data penyata pendapatan yang diproyeksikan yang bergantung pada data sejarah sebagai landasan. Segala tren pendapatan atau perbelanjaan yang terdapat dalam laporan analitik harus diambil kira dengan pertumbuhan atau penurunan yang sesuai yang dinyatakan dalam analisis sejarah. Sebagai contoh, jika sewa bangunan adalah $ 5,000 setiap bulan secara sejarah, ia akan tetap sama dalam unjuran. Sekiranya kos tenaga kerja untuk menghasilkan produk adalah 30 peratus pendapatan secara historis, unjuran harus mengekalkan peratusan yang sama, walaupun jumlah sebenarnya harus bergantung pada jumlah penjualan yang diunjurkan. Sekiranya penjualan meningkat secara konsisten sebanyak 5 peratus dalam setiap tiga tahun kebelakangan ini, penjualan yang diunjurkan harus ditingkatkan dengan cara yang sama.

Unjuran penalaan halus

Unjuran adalah dugaan terbaik pengurusan, bukan jaminan. Tidak ada perniagaan yang dapat meramalkan masa depan, tetapi pihak pengurusan harus meninjau unjuran dan faktor dalam setiap peristiwa masa depan yang mereka harapkan akan berlaku. Sebagai contoh, syarikat mungkin merancang untuk menghentikan dua produk pada akhir tahun depan, dan unjuran pendapatan harus mencerminkan ini. Sekiranya syarikat mempunyai rancangan untuk menyewa bangunan baru dalam enam bulan, seorang penganalisis harus meningkatkan perbelanjaan penyata pendapatan yang diunjurkan untuk menunjukkan perbelanjaan sewa tambahan, kos utiliti dan kos tenaga kerja jika syarikat itu merancang untuk mengambil pekerja tambahan.