Bagaimana Menjana Keuntungan dalam Perniagaan Handyman

Walaupun menjadi tukang yang mahir adalah komponen penting untuk menjalankan perniagaan tukang yang berjaya, begitu juga dengan akal dan perancangan perniagaan yang baik. Anda menjual kedua-dua perkhidmatan anda kepada pelanggan dan diri anda serta integriti sebagai orang perniagaan. Belajar untuk menilai dan menganggarkan projek untuk keuntungan, serta mengurus masa dan wang, sangat penting untuk kejayaan perniagaan.

1

Harga perkhidmatan anda untuk keuntungan. Salah satu kesalahan terbesar yang dilakukan oleh perniagaan adalah menetapkan harga yang tidak hanya menarik pelanggan, tetapi juga menanggung kos menjalankan perniagaan, menurut Majalah Usahawan. Membangunkan harga pada projek melibatkan lebih banyak daripada kos bahagian dan tenaga kerja. Ia juga harus mempertimbangkan masa perjalanan ke lokasi projek dan kos overhed perniagaan seperti insurans, ruang pejabat dan gaji pekerja.

2

Buat pelbagai pakej perkhidmatan untuk memenuhi pelbagai keperluan pelanggan. Sebilangan orang mungkin memerlukan perkhidmatan satu kali sementara yang lain mungkin memerlukan perkhidmatan penyelenggaraan berjadual. Contohnya, pemilik rumah mungkin mahu kerja luaran dilakukan untuk menyiapkan kediamannya untuk dijual sedangkan pemilik lain mungkin mahu seseorang datang bermusim untuk menjaga rumah.

3

Jadikan masa projek dengan berkesan. Sebahagian daripada penetapan harga projek harus merangkumi masa yang diperlukan untuk menyelesaikan projek tersebut, tetapi agar projek itu tetap menguntungkan, anda perlu menyelesaikan kerja dalam masa yang diberikan. Jejaki masa purata untuk menyelesaikan pelbagai jenis projek supaya anda dapat memasukkan anggaran masa dan harga yang tepat kepada pelanggan anda. Kembangkan strategi untuk memperkemas perkhidmatan anda. Itu tidak bermaksud memotong sudut, tetapi belajar memberikan perkhidmatan dengan cara yang paling cekap.

4

Bil untuk masa dan perbelanjaan tambahan jika diperlukan. Sekiranya perbelanjaan yang tidak dijangka berlaku, bersedia menagih perbelanjaan tambahan. Sebagai contoh, jika pekerjaan itu mempunyai masalah tersembunyi yang tidak dapat dilihat ketika anggaran diberikan, beritahu pemiliknya tentangnya dan berikan harga yang disemak berdasarkan masa dan bahan tambahan. Jangan membuat semakan tagihan sebagai kebiasaan, kerana pelanggan mungkin merasa tertipu. Salah satu pilihan adalah dengan menambah peratusan tambahan pada bil untuk mengimbangi perbelanjaan tambahan yang mungkin timbul semasa projek. Sekiranya tidak ada masalah tambahan, anda boleh membayar harga yang lebih rendah. Ini boleh memberi kesan positif kerana pelanggan kemungkinan akan memberitahu calon pelanggan lain tentang penagihan yang lebih rendah daripada anggaran.

5

Menjana perniagaan berulang dan rujukan. Pemasaran adalah bahagian penting dalam membina perniagaan tukang, tetapi mahal juga. Kaedah paling murah dan termudah untuk membina perniagaan tukang adalah melalui pelanggan sedia ada yang sama ada menggaji anda atau merujuk jiran mereka kepada anda. Langkah pertama adalah menyediakan perkhidmatan berkualiti bukan hanya di tempat kerja tetapi juga semasa proses anggaran dan penagihan. Perkhidmatan pelanggan yang baik sangat penting untuk menjana perniagaan berulang dan rujukan. Strategi lain termasuk menghantar nota terima kasih kepada pelanggan setelah kerja selesai. Kirimkan nota atau e-mel kepada mereka beberapa kali dalam setahun, seperti ketika perubahan musim memerlukan kerja di rumah seperti membersihkan selokan. Menawarkan diskaun kepada pelanggan yang merujuk kepada pelanggan baru.

6

Uruskan wang anda. Sewa akauntan atau gunakan perisian seperti QuickBooks untuk mengatur dan mengurus perbelanjaan anda. Hasilkan laporan setiap bulan untuk melihat dari mana wang anda berasal, siapa yang masih berhutang dan berapa banyak yang anda belanjakan. Nilaikan laporan untuk mencari kawasan untuk meningkatkan penerimaan akaun dan menjimatkan perbelanjaan.