Cara Memasarkan Jenama Fesyen Indie

Membangunkan jenama pakaian indie memerlukan jalan dari reka bentuk awal anda ke butik dan kemudian ke pengedaran nasional, tetapi memerlukan pemasaran yang bijak untuk sampai ke sana. Internet adalah salah satu platform pemasaran di mana beberapa jenama indie telah mengembangkan pengikut peminatnya, cukup untuk membina pasaran nasional atau antarabangsa dan menarik minat pembeli gedung membeli-belah dan media. Walau bagaimanapun, pemasaran Internet mungkin tidak mencukupi untuk menyokong pertumbuhan jenama indie anda.

Bina Daftar Mel Anda

Tugas pertama anda adalah mengembangkan pelanggan tempatan yang kuat dan senarai e-mel. Menjual barisan anda di pasar lambak, pasar percutian dan pertunjukan fesyen amal tempatan memperkenalkan karya anda kepada sebilangan besar bakal pelanggan dan membantu anda membina senarai mel. Minta penyokong mengadakan pameran produk anda untuk rakan mereka. Atelier anda menarik minat pelanggan yang berfesyen fesyen, jadi adakan pertunjukan bermusim khusus jemputan di sana. Veneer eksklusiviti memberi nilai tambah kepada jenama anda. Benarkan orang yang dijemput membawa tetamu dan tambahkan nama tersebut ke senarai mel anda.

Menjadi Suara Tempatan

Setiap acara adalah peluang untuk mengundang wartawan berita tempatan. Buat video acara, menampilkan pelanggan terkemuka dan talian anda untuk dikirim kepada wartawan yang tidak memberi respons. Untuk menjadi suara fesyen tempatan yang terkenal, kembangkan nada yang akan menarik perhatian, walaupun kadangkala tidak ada kaitan dengan fesyen. Penyokong badan amal tempatan boleh menjadi pelanggan sekiranya anda menyokong amal mereka secara terbuka. Letakkan logo anda pada barang hadiah untuk dimasukkan ke dalam beg hadiah dan undian tetapi pastikan hadiah anda menarik dan mewakili jenama anda. Membuat logo-bandana sendiri adalah salah satu contoh barang yang murah tetapi diinginkan.

Luaskan Jangkauan Anda

Orang ingin melihat garis pakaian anda, jadi tampilkan di laman web dan blog anda. Kandungan menarik pengunjung ke kehadiran dalam talian anda. Pemikiran anda sendiri mengenai fesyen, pautan ke artikel menarik, dan grafik motivasi menarik yang dapat dikongsi dengan rangkaian sosial menarik pengunjung. Mesin pencari mencari tajuk dan deskripsi halaman, kata kunci dan meta-tag, jadi jangan lupa mengoptimumkan halaman anda untuk mesin pencari. Penyedia blog umumnya mempunyai cara mudah untuk membuat maklumat yang menarik mesin pencari, dan terdapat banyak laman pendaftaran mesin pencari percuma. Bangunkan kehadiran anda di rangkaian sosial, terutamanya laman perkongsian foto dan video di mana anda dapat memaparkan reka bentuk anda.

Bina Komuniti Pelanggan

Pelanggan anda boleh menjadi wakil jualan terbaik anda. Galakkan peminat anda untuk meminta kedai kegemaran mereka membawa pakaian anda dengan mengucapkan terima kasih secara terbuka di buletin anda dan memberi mereka hadiah kecil, seperti logo bandana dan tote-bag. Pilih muse untuk setiap musim, dipilih antara pelanggan terbaik anda, dan reka pakaian yang diilhamkan olehnya. Ini adalah taktik menarik yang sering digunakan oleh pereka terkemuka untuk mempromosikan barisan mereka. Sosial dan selebriti tempatan boleh melakukan banyak perkara untuk pengembangan awal perniagaan anda, tanpa memerlukan bayaran promosi yang sering dikenakan oleh selebriti utama.