Cara Mengubah Urutan Gambar pada iPod

Sekiranya anda mempunyai beratus-ratus foto di iPod anda, mengayuh dengan cepat boleh mengganggu, terutamanya kerana iPod Nano tidak membenarkan anda mengatur gambar anda secara asli. Nasib baik, iPod anda akan meniru pesanan foto yang anda tetapkan dalam aplikasi seperti iPhoto dan Aperture. Pengguna IPod Touch dapat membuat dan mengatur album foto secara langsung di dalam peranti.

Menyusun Foto

IPod Nano tidak dapat mengatur foto secara semula jadi, namun iPod Touch akan membolehkan anda membuat dan mengatur album dalam peranti. Sekiranya anda memuat naik foto ke iPod melalui iTunes, gambar anda akan disusun mengikut tarikh yang diubah mengikut urutan menaik. Sekiranya anda memuat naik foto ke iPod menggunakan perisian gambar seperti iPhoto atau Aperture, iPod anda akan meniru pesanan yang ditetapkan oleh aplikasi ini.

Menyusun Foto dalam iPod Touch

Untuk membuat album di iPod Touch, tab pilihan "Album", ketuk ikon "+" dan masukkan nama untuk album anda. Ketik butang "Simpan" dan kemudian pilih gambar yang ingin anda tambahkan ke album. Setelah selesai, ketik "Selesai." Album yang dibuat dengan cara ini tidak akan disegerakkan kembali ke komputer anda. Anda boleh menambahkan lebih banyak foto ke album anda dengan mengetuk butang "Edit" ketika melihat gambar kecil dan kemudian memilih gambar yang ingin anda tambahkan.

Menyusun Foto Melalui iPhoto

Secara lalai, iPhoto memaparkan gambar anda mengikut urutan yang diambil, bermula dengan yang paling lama. Anda boleh mengatur susunan foto anda, tetapi anda hanya boleh mengubah satu kategori pada satu masa; sebagai contoh, anda boleh menyusun foto mengikut tarikh atau tajuk, tetapi tidak keduanya secara serentak. Anda juga boleh memesan foto anda secara manual dengan menyeret dan menjatuhkannya mengikut urutan pilihan anda.

Menyusun Acara di iPhoto

Susun Acara anda di iPhoto dengan mengklik "Acara" dalam senarai sumber dan kemudian buka menu "Lihat". Pilih pilihan "Urutkan Peristiwa" dan kemudian pilih kaedah organisasi pilihan anda dari sub-menu yang muncul. Apabila anda memilih pilihan "Mengikut Tarikh", foto anda akan secara automatik menjadi pesanan tertua hingga terbaru. Untuk menyusun gambar anda ke urutan terbaru hingga tertua, buka menu "Lihat" dan pilih pilihan "Urutkan Acara". Pilih "Menurun" dari pilihan yang muncul.

Menyusun Foto Individu di iPhoto

Untuk menyusun foto anda tanpa mengira pengelompokan acara, klik pilihan "Foto" dalam senarai sumber dan buka menu "Lihat". Pilih pilihan "Urutkan Foto" dan kemudian pilih kaedah organisasi pilihan anda dari sub-menu yang muncul. Sebagai tambahan kepada pilihan standard, anda juga boleh menyusun mengikut kata kunci dan mengikut penilaian. Secara lalai, pilihan yang anda pilih akan ditampilkan dalam urutan menaik, namun Anda dapat mengubahnya dengan membuka menu "Lihat" dan memilih pilihan "Urutkan Foto" Pilih "Menurun" dari pilihan yang muncul.

Menyusun Foto Melalui Aperture

Anda boleh mengatur gambar anda di Aperture dengan sebilangan sifat, termasuk nama fail, ukuran, tarikh dan penilaian. Pilih kaedah organisasi pilihan anda dengan membuka menu "Menyusun", yang terdapat di Grid View, List View dan Filmstrip View. Menu ini juga akan mengandungi pilihan untuk mengatur foto anda mengikut urutan menaik atau menurun, bergantung pada pilihan peribadi anda.

Penafian

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk iPod Touch 6.1 dan iPod Nano 7th Generation. Ia mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.