Cara Memulakan Restoran Ayam dan Wafel

Ayam dan wafel mungkin kelihatan seperti pasangan yang tidak mungkin, tetapi yang lain, terutama yang ada di Selatan, tahu bahawa kombinasi ini boleh menjadi sangat enak. Asal sebenar hidangan ini tidak jelas, tetapi bagaimanapun, banyak pengusaha di seluruh negara telah mengambil konsep dan mengembangkan restoran berdasarkan resipi ayam dan wafel unik mereka sendiri. Sekiranya anda ingin membuka perniagaan ayam dan wafel di kawasan anda, ada beberapa perkara yang harus anda lakukan untuk memastikan kejayaan usaha anda.

1

Daftarkan lesen dan izin yang diperlukan di negeri anda untuk memulakan perniagaan restoran. Ini mungkin termasuk kelulusan jabatan kesihatan, permit cukai penjualan, sijil nama rekaan, nombor pengenalan majikan dan lesen pelayan makanan untuk pekerja. Hubungi pusat pengembangan perniagaan kecil tempatan anda untuk melihat apa yang diperlukan.

2

Beli atau sewa bangunan untuk restoran anda. Sekiranya anda tidak mempunyai wang untuk restoran tradisional, anda boleh membuka treler makanan atau mengendalikan gerai di pasar tani atau pasar lambak. Menjual di festival tempatan, pameran dan acara lain adalah cara lain untuk memulakan perniagaan ayam dan wafel.

3

Seimbangkan rasa ayam dengan rasa wafel. Jangan fikir anda hanya boleh menyatukan beberapa wafel beku atau campuran kotak dengan sebarang jenis ayam dan meminta pelanggan berduyun-duyun ke restoran anda. Ayam dan wafel tradisional popular kerana rasa dan tekstur hidangan - wafel, ayam, sirap dan semua - berfungsi dengan baik.

4

Buat menu untuk restoran anda. Sebagai tambahan kepada ayam dan wafel, anda juga boleh menawarkan salad, telur, daging sarapan, sandwic ayam dan wafel pencuci mulut untuk menggunakan bahan-bahan yang anda miliki dan menarik minat pelanggan yang lebih luas. Pelbagai minuman, termasuk air, minuman ringan, teh dan jus buah, juga berpasangan dengan ayam dan wafel.

5

Beli bekalan, bahan dan peralatan borong untuk restoran anda. Sekiranya anda memerlukan perabot, anda dapat menjimatkan wang dengan membeli barang berkualiti, barang vintage, berbelanja di penjualan harta tanah atau lelong, atau mendapatkan perabot dari restoran yang tidak berfungsi. Sendi ayam dan wafel biasanya mempunyai nuansa gaya hidup bagi mereka, jadi tidak ada salahnya mencampurkan dan mencocokkan perabot, asalkan secara estetik menyenangkan.

6

Ambil kakitangan yang sesuai, seperti nyonya rumah, pelayan, tukang masak, kru kebersihan dan pengurus, jika anda akan membuka restoran yang lengkap. Walaupun anda membuka tempat makan ayam dan wafel, mempunyai pertolongan sekali-sekala adalah idea yang baik - pengurusan menyulap, memasak dan khidmat pelanggan sekaligus, dengan sendirinya, mungkin sukar.

7

Pasarkan restoran ayam dan wafel anda. Taja acara tempatan dan berikan contoh, kirimkan siaran akhbar ke penerbitan yang merangkumi restoran bebas, beli iklan radio, mulakan laman web dan blog promosi, tampilkan pemuzik tempatan sebagai hiburan di restoran anda, buat cabaran atau pertandingan makan, atau promosikan restoran anda melalui laman web rangkaian sosial.