Penaja Vs. Pemangku kepentingan

Semasa anda menjalankan perniagaan kecil, anda mungkin menganggap anda bos anda sendiri - tetapi anda akan segera mengetahui bahawa anda harus menjawab kepada banyak orang. Ini termasuk penaja dan pihak berkepentingan. Kedua-dua kategori orang yang mempunyai minat dalam perniagaan anda boleh membawa maksud perbezaan antara kejayaan dan kegagalan. Setelah anda memahami tanggungjawab anda kepada masing-masing, anda dapat memprioritaskan pelaporan anda sehingga anda tidak merasa anda ingin memuaskan semua orang sekaligus.

Projek

Projek mempunyai penaja dan pihak berkepentingan. Penaja cenderung menjadi orang yang memulakan projek atau memikirkannya. Mereka mungkin dikatakan "memiliki" projek tersebut. Ini boleh merangkumi pengurus, penyelia, pasukan atau rakan kongsi. Penaja projek biasanya menunjukkan minat aktif terhadap kemajuan projek dan mungkin meminta anda memberikan wewenang untuk menyetujui atau tidak menyetujui tindakan tertentu. Anda juga boleh menjadi penaja sebagai pemilik perniagaan anda; dalam kes ini, anda memerlukan semua orang yang mengusahakan projek untuk melaporkan kepada anda.

Pihak berkepentingan, sebaliknya, cenderung mempunyai minat terhadap hasil projek, dan bukannya pada awalnya. Mereka boleh merangkumi pekerja, pelanggan, pemberi pinjaman, vendor dan masyarakat. Anda mungkin tidak perlu mendapat persetujuan untuk projek dari pihak berkepentingan, tetapi anda perlu memberi tahu mereka bagaimana projek tersebut menyumbang kepada kesihatan dan keuntungan perniagaan anda.

Mengutamakan Komunikasi

Orang yang berada di puncak tangga laporan adalah penaja. Orang ini mengambil risiko yang berkaitan dengan projek. Sama ada orang itu adalah anda atau pengurus, semua orang mesti memberitahu penaja mengenai semua perkembangan. Anda boleh memprioritaskan pihak berkepentingan untuk menentukan yang anda perlu berkomunikasi. Sebilangan, seperti keluarga pekerja, mungkin tidak memerlukan komunikasi. Yang lain, seperti pemberi pinjaman, mungkin ingin mengetahui perincian mengenai projek semasa ia berjalan sehingga mereka dapat memberikan input. Anda boleh membuat senarai dari penaja terbesar hingga pihak berkepentingan yang paling jauh untuk membantu anda memahami siapa yang harus anda hubungi secara berkala, siapa yang boleh anda hantar e-mel sekali-sekala, dan siapa yang tidak perlu anda sampaikan sama sekali.

Jawatankuasa Pemandu

Jawatankuasa pengarah boleh mengandungi penaja dan pemegang kepentingan utama. Contohnya, orang yang memulakan projek sebagai penaja boleh mengumpulkan orang yang membuat keputusan dan mengkaji semua peringkat projek. Pemangku kepentingan utama mungkin merangkumi orang-orang seperti pemimpin masyarakat, pemberi pinjaman dan pemimpin kesatuan yang sokongannya menjadikan projek itu dapat dilaksanakan. Anda mesti menganggap jawatankuasa pengarah sangat penting untuk projek dan memastikan semua ahli jawatankuasa menyertai projek anda.

Tahap Maklumat

Memberi maklumat kepada penaja mungkin bermaksud memberikan banyak perincian. Namun, penaja mungkin tidak mahu mendengar tentang setiap masalah yang timbul. Anda boleh menangani masalah dan menyelesaikan konflik tanpa terus menerus menasihati penaja, menyimpan komunikasi untuk garis besar bagaimana projek ini berjalan.

Pihak berkepentingan mungkin memerlukan lebih sedikit perincian. Tentukan seberapa banyak yang anda ingin sampaikan kepada setiap tahap pihak berkepentingan. Menurut CBS News Money Watch, terlalu banyak maklumat sebenarnya boleh merosakkan atau menghentikan projek. Sebilangan pihak berkepentingan mempunyai minat emosional dan bukannya kepentingan kewangan, dan memberitahu mereka terlalu cepat boleh menyebabkan mereka mengalami tekanan yang tidak perlu. Anda boleh membuat sendiri kontrak untuk merundingkan kontrak tanpa membincangkan rundingan dengan pihak berkepentingan, dan jika anda mempunyai kos yang berlebihan, anda mungkin ingin memberitahu penaja anda tetapi bukan beberapa pihak yang berkepentingan. Setiap komunikasi adalah panggilan penghakiman dari pihak anda.