Strategi untuk Menurunkan tetapi Simpan Margin

Penurunan harga adalah berita baik untuk pelanggan, tetapi tidak semestinya untuk peruncit. Sekiranya dilakukan dengan tidak betul, penurunan harga dapat memberi tekanan pada margin keuntungan, terutama untuk perniagaan kecil. Perkara terakhir yang diperlukan oleh pemilik perniagaan kecil adalah perang harga dengan peruncit kotak besar kerana dia tidak dapat memenangi pertempuran itu. Strategi penurunan harga mesti mencapai keuntungan bahagian pasaran dan margin keuntungan minimum.

Asas

Syarikat menandakan harga biasanya untuk mendorong penjualan atau memberi ruang untuk produk baru dalam inventori. Harga penurunan harga harus mencukupi untuk menampung keperluan margin keuntungan minimum syarikat, serta kos pengeluaran tetap dan berubah-ubah. Kos tetap, seperti sewa dan insurans, tidak berbeza dengan jumlah pengeluaran. Kos berubah, seperti kos buruh langsung dan bahan mentah, berbeza mengikut jumlah. Sekiranya kos pengeluaran adalah $ 20 per unit dan syarat margin keuntungan minimum adalah $ 2 seunit, harga penurunan harga sekurang-kurangnya $ 20 ditambah $ 2, atau $ 22 per unit.

Permintaan

Permintaan pelanggan, lokasi kedai, ketersediaan produk pengganti, persekitaran yang kompetitif dan keadaan ekonomi umum berperanan dalam strategi harga dan penurunan harga. Sebagai contoh, perniagaan kecil mungkin perlu diturunkan secara agresif dalam ekonomi yang lemah untuk merangsang permintaan. Ia mungkin dapat menyelamatkan sebahagian marginnya dengan merundingkan harga yang lebih rendah dengan pembekal. Begitu juga, kedai runcit mungkin perlu menandakan barang roti hanya 10 peratus tiga atau empat hari sebelum tarikh luputnya tetapi 50 peratus atau lebih sehari sebelum tarikh tamat. Dengan kata lain, lebih mudah untuk menjimatkan margin keuntungan sekiranya syarikat menjangkakan permintaan dan merancang penurunan harga.

Penyetempatan

Perniagaan dapat menjimatkan margin keuntungan dengan menggunakan strategi penetapan harga dan penurunan harga. Sebagai contoh, rangkaian runcit boleh memberi harga produk yang sama berbeza bergantung pada lokasi kedai. Di kawasan kelas pekerja, ia mungkin menggunakan penurunan harga secara agresif untuk menarik pelanggan, tetapi tidak di kedai di kawasan pinggir bandar yang makmur. Campuran produk juga memainkan peranan penting dalam keputusan harga. Contohnya, rempah dan makanan istimewa dapat dijual dengan cepat di kawasan pendatang atau berdekatan dengan perayaan keagamaan. Walau bagaimanapun, barang yang sama di kawasan yang tidak berpindah tidak boleh dijual tanpa penurunan harga yang ketara.

Teknologi

Syarikat boleh menggunakan perisian pengoptimuman harga untuk membantu strategi penentuan harga dan penurunan harga. Algoritma perisian boleh menganalisis data penjualan masa lalu, struktur kos dan strategi penetapan harga pesaing untuk mencadangkan harga dan masa dan jumlah penurunan harga. Teknologi mungkin tidak penting bagi perniagaan kecil yang menjual beberapa item, tetapi beberapa bentuk harga automatik sangat mustahak bagi peruncit kecil atau besar dengan beratus-ratus item berbeza di kedai. Perisian boleh menghantar cadangan harga dan penurunan harga terus ke kedai, yang kemudian dapat mengemas kini label harga.

Pertimbangan

Peruncit dan pembekal perlu bersetuju dengan siapa yang memilih tab untuk penurunan harga. Perniagaan kecil mungkin tidak mempunyai daya beli peruncit kotak besar, tetapi mereka mempunyai pengaruh dengan pembekal. Sebagai contoh, pembekal mungkin bersetuju untuk mengambil kembali barang dagangan yang tidak terjual atau menawarkan sebahagian kredit untuk item yang ditandai.