Adakah Amalan Pembekalan & Inventori Mempengaruhi Modal Kerja?

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda tahu bahawa mengekalkan modal kerja yang mencukupi adalah mustahak. Sekiranya syarikat anda menjual barang ketara, peningkatan kecekapan rantaian bekalan sering memberi kesan positif terhadap modal kerja. Mengendalikan inventori syarikat anda dengan lebih berkesan memberikan kaedah kedua untuk meningkatkan jumlah modal kerja yang dimiliki syarikat anda.

Pengurusan Modal Kerja

Modal kerja mewakili wang mudah alih yang dapat anda capai untuk menampung kos operasi harian syarikat anda. Modal kerja boleh mengambil beberapa bentuk, termasuk pendapatan bersih, hasil penjualan aset syarikat anda, pinjaman atau wang yang diterima dari pemegang saham. Strategi pengurusan modal kerja yang proaktif menilai aset syarikat anda berbanding dengan liabiliti dan berusaha mengekalkan keseimbangan yang tepat di antara mereka. Banyak keputusan yang melibatkan pengurusan modal kerja mempengaruhi jangka pendek dan bukannya keadaan jangka panjang syarikat anda.

Definisi Rantaian Bekalan

Sekiranya syarikat anda menjual barang ketara, rantaian bekalan menunjukkan bagaimana bahan membuat jalan dari keadaan mentah hingga produk siap yang anda tawarkan kepada pelanggan. Setiap aspek rantaian bekalan memainkan peranan yang berbeza dalam menentukan bagaimana produk akhirnya menuju ke pasaran. Rangkaian bekalan mempunyai beberapa fasa: vendor yang menyediakan bahan mentah, pengeluar yang membuat produk siap, gudang yang menyimpan produk jadi selepas pengeluaran, pengedar yang mengangkut barang jadi dan peruncit atau pemborong yang menjual barang jadi.

Rangkaian Bekalan dan Modal Kerja

Salah satu kaedah untuk meningkatkan modal kerja adalah dengan membina hubungan kerjasama dengan vendor, pengedar dan gudang untuk membolehkan syarikat anda mengambil masa sebanyak mungkin sebelum membuat pembayaran. Pada masa yang sama, penting untuk mempercepat penerimaan pembayaran yang perlu dibayar syarikat anda apabila mungkin. Awasi berapa banyak yang anda bayar dalam cukai dan juga pembayaran yang dibuat kepada pembekal untuk mengelakkan pembayaran berlebihan. Manfaatkan potongan yang ada semasa membuat pembayaran dan lakukan kawalan ketika menawarkan potongan kepada pelanggan.

Pengoptimuman Inventori dan Modal Kerja

Pengoptimuman inventori menggunakan data tinjauan inventori bersejarah untuk menentukan seberapa banyak inventori yang mesti dikekalkan oleh syarikat anda untuk memenuhi keperluan pelanggan anda, sambil mengelakkan pengeluaran modal kerja kerana terlalu banyak menyimpan inventori. Aspek penting pengoptimuman inventori adalah tinjauan inventori, yang boleh berterusan atau berkala. Ulasan berterusan mencetuskan penyusunan semula inventori setiap kali stok jatuh di bawah tahap yang telah ditentukan. Peninjauan berkala melibatkan penilaian inventori pada jangka masa yang telah ditentukan, dengan pesanan pengisian semula hanya dilakukan jika stok di tangan jatuh di bawah tahap tertentu pada masa tinjauan.