Cara Interpolasi dalam Kesan Selepas

Interpolasi keyframe, atau dikenali sebagai tweening, membolehkan anda mengisi data yang tidak diketahui antara dua titik yang ditetapkan dalam jangka masa. Menetapkan bingkai utama membolehkan anda menyesuaikan nilai seperti kedudukan, warna atau kelegapan klip anda. Apabila dua bingkai utama mempunyai nilai harta benda yang berbeza, After Effects secara automatik akan menginterpolasi klip tersebut, menghasilkan kesan animasi. Anda boleh menyesuaikan interpolasi temporal dan spasial kerangka kunci anda, serta menyesuaikan setiap bingkai utama secara manual menggunakan alat dari Bar Alat.

1

Buka After Effects, dan arahkan ke menu "Komposisi". Klik butang "Komposisi Baru" untuk membuat projek baru. Masukkan nama untuk komposisi anda, dan kemudian klik butang "OK".

2

Arahkan ke menu "Fail", dan klik pilihan "Import". Cari fail video yang ingin anda import ke dalam projek anda, dan klik dua kali padanya untuk membukanya. Klik dan seret fail anda yang diimport ke panel Komposisi untuk menambahkannya ke Garis Masa anda.

3

Navigasikan ke panel Garis Masa, dan klik ikon lungsur di sebelah klip anda untuk mengakses lebih banyak pilihan. Buka menu lungsur "Transform" dengan mengklik anak panah di sebelahnya.

4

Klik ikon jam randik di sebelah pilihan "Kedudukan" untuk menetapkan bingkai utama. Navigasi klip anda, dan klik ikon jam randik sekali lagi untuk menetapkan bingkai utama yang lain. Klik dan seret klip anda di tetingkap Komposisi untuk memindahkannya ke kedudukan baru.

5

Pilih kedua kerangka utama dalam Garis Masa dengan mengklik dan menyeretnya dengan tetikus anda. Klik kanan pada salah satu bingkai utama, dan pilih pilihan "Keyframe Interpolation" dari tetingkap pop timbul.

6

Klik menu lungsur di sebelah "Spatial Interpolation" untuk membuka senarai pilihan yang ada, termasuk linier, bezier dan bezier berterusan. Klik pilihan yang ingin anda terapkan pada bingkai utama anda, dan kemudian klik butang "OK" untuk kembali ke garis masa anda.

7

Nyahpilih bingkai utama anda dengan mengklik lapisan klip utama anda di Garis Masa. Pilih Convert Vertex Tool dari Toolbar. Klik pada kerangka utama di tetingkap Komposisi, dan seret dengan tetikus anda untuk menyesuaikan nilai interpolasi secara manual.