Cara Menjual Iklan untuk Buku Masakan Amal

Buku masakan adalah bentuk penggalangan dana yang popular untuk badan amal, terutamanya apabila ia merangkumi sumbangan dari selebriti tempatan atau koki terkenal dalam komuniti. Anda berjaya mengumpulkan wang untuk organisasi anda dengan membuat buku masakan yang kelihatan profesional. Iklan yang anda jual di dalam buku memberikan aliran pendapatan yang pasti.

1

Sertakan orang terkenal, tokoh masyarakat terkenal, selebriti berita tempatan, ahli politik dan tokoh sukan sebagai penyumbang resipi. Selebriti yang ditambahkan membantu menjual lebih banyak buku masakan, yang memberi insentif tambahan kepada pengiklan untuk turut serta.

2

Gunakan penerbit profesional untuk mendapatkan lebih banyak kredibiliti untuk buku anda. Apabila anda menggunakan kedai kopi tempatan untuk mencetak resipi anda, buku-buku itu kelihatan amat amatur dan tidak bernilai seperti buku sampul lembut atau buku bertutup. Anda akan menarik lebih banyak pengiklan dengan produk yang digilap.

3

Dekati perniagaan yang menjual dengan demografi yang sama dengan organisasi anda, kerana banyak buku anda akan berakhir dengan pelanggan dan penerima usaha kumpulan anda. Contohnya, jika anda bukan untung yang menjalankan liga besbol tempatan, jual iklan ke kedai kasut, pakar pediatrik, pembekal minuman sukan dan syarikat permainan video. Sekiranya anda melayani ibu mengandung, fikirkan perniagaan yang berusaha menjangkau mereka, seperti pusat jagaan harian, kedai mainan bayi dan pakaian, dan perkhidmatan lampin.

4

Tawarkan perniagaan beberapa pilihan untuk dimasukkan ke dalam buku anda. Jual iklan halaman empat, setengah halaman dan halaman penuh. Buat halaman yang memberi ruang yang cukup untuk satu atau dua barisan untuk menyenaraikan perniagaan pelindung. Jual barisan tersebut dengan harga $ 15 atau $ 20. Tetapkan skala pembayaran untuk iklan bergambar berdasarkan ukuran iklan.

5

Cari perniagaan untuk menaja buku masakan dan menerima penempatan khas dalam buku. Sebagai contoh, penaja yang sanggup membayar untuk mencetak dan mengikat buku mungkin bernilai memberi nota pada sampul dan juga halaman di dalam yang menjelaskan jenis perkhidmatan atau produk yang disediakan oleh perniagaan.

6

Bayaran lebih banyak untuk gambar dan grafik dalam iklan. Anda perlu mendapatkan karya seni digital yang siap menggunakan kamera atau diterima dari perniagaan, atau bekerjasama dengan artis grafik untuk membuat iklan.

7

Berikan insentif tambahan juga. Sebagai contoh, izinkan pengiklan yang membeli iklan halaman penuh untuk bercakap atau memaparkan sepanduk di acara anda yang seterusnya. Tawarkan untuk menulis sepotong mengenai syarikat di buletin organisasi anda atau memberi mereka tiket ke acara seterusnya.