Rancangan untuk Studio Yoga Kecil

Ramai peminat yoga berfikir untuk membuka studio mereka sendiri, tetapi hanya sedikit yang mengikuti idea tersebut. Mungkin kelihatan bahawa menjalankan studio yoga akan menjadi cara yang sempurna bagi seorang pengamal yoga untuk mengahwini apa yang dia gemari dengan mencari nafkah. Dalam praktiknya, anda mungkin mendapati bahawa menjalankan studio lebih kepada perniagaan daripada mempraktikkan yoga.

Perniagaan

Permulaan studio yoga yang berjaya memerlukan rancangan perniagaan praktikal. Terutama jika anda merancang untuk mendapatkan pinjaman bank untuk memulakan operasi anda, anda perlu menunjukkan nombor yang sukar untuk meyakinkan pemberi pinjaman bahawa itu adalah idea yang baik. Teliti potensi persaingan, tahap minat dalam komuniti anda dan berapa banyak wang yang dapat dijana setiap bulan. Sekiranya jumlah ini tidak bertambah, membuka studio mungkin merupakan cadangan yang tidak masuk akal, tidak kira betapa anda suka yoga.

Ruang Fizikal

Pilihan yang tersedia untuk anda untuk ruang yoga merangkumi ruang sewa, ruang bersama, ruang yang dibeli dan tempat di rumah anda sendiri. Setiap pilihan ini mempunyai kelebihan dan kekurangan. Sekiranya anda mampu membeli bangunan di mana studio anda akan pergi, anda akan mempunyai kawalan kreatif yang lebih besar terhadap ruang tersebut dan anda akan membina ekuiti. Ruang sewa melibatkan pelaburan awal yang jauh lebih kecil. Tempat di rumah anda sendiri adalah yang paling menjimatkan, tetapi mungkin agak kecil, dan boleh mengganggu kehidupan rumah anda.

Promosi

Buat rancangan terperinci mengenai bagaimana anda akan mempromosikan studio anda sebelum anda memulakan projek ini. Pemasaran dan promosi mungkin bukan perkara pertama dalam fikiran seseorang yang suka yoga, tetapi tanpa mereka tidak ada yang akan mengetahui tentang anda dan mereka tidak akan datang ke kelas anda. Cari majalah, surat khabar dan laman web yang mempunyai pendedahan yang baik kepada penonton yang ingin anda jangkau. Kembangkan logo dan gambar yang konsisten di seluruh bahan promosi anda untuk mula membina pengiktirafan di seluruh komuniti setempat anda. Jalankan program promosi, seperti kelas pertama percuma, untuk menarik minat orang.

Pekerja

Menjalankan studio yoga yang berjaya sendiri sangat sukar. Untuk memenuhi keperluan calon pelanggan anda, anda harus menawarkan banyak kelas yang berlainan pada waktu yang berlainan, yang terlalu banyak pekerjaan untuk satu orang. Ambil pekerja yang boleh dipercayai dan bersungguh-sungguh yang berpengalaman dalam yoga dan guru yang berkesan. Pelajar anda sendiri boleh menjadi sumber guru masa depan yang kaya. Pertimbangkan program pembahagian keuntungan atau bahkan studio milik koperasi, pilihan yang akan menjadikan usaha anda lebih universal dan mengambil sedikit tekanan menjalankan perniagaan dari anda.