Bagaimana Menangani Perubahan di Tempat Kerja

Perniagaan berkembang untuk mengekalkan kejayaan dalam persekitaran teknologi dan pasaran yang berubah. Walaupun pemimpin perniagaan mungkin menerima perubahan, ia tidak selalu disambut oleh pekerja. Kegelisahan terhadap peranan dan tanggungjawab baru atau diubah boleh mengakibatkan pekerja tidak berpuas hati, tidak produktif dan stres. Berurusan dengan perubahan di tempat kerja lebih mudah apabila pemilik perniagaan kecil menguruskan pembentangan perubahan dengan teliti dan memantau kesannya terhadap pekerja.

1

Kemukakan rancangan untuk perubahan kepada pekerja lebih awal dan jelas. Perubahan cenderung diterima dengan baik sekiranya pekerja mempunyai masa untuk memikirkannya dan bertanya. Pecahkannya kepada beberapa langkah agar perubahan mudah difahami. Penentangan terhadap perubahan di tempat kerja sering kali disebabkan oleh kekeliruan, salah tafsir dan kebimbangan terhadap peranan semasa.

2

Komunikasi berterusan antara pengurusan dan kakitangan sangat penting ketika melaksanakan perubahan. Jadualkan kemas kini berkala mengenai perkembangan yang akan datang atau yang sedang berjalan dan sampaikan kepada pekerja anda secara berkumpulan. Hantarkan surat berita mingguan atau berita terkini mengikut keperluan, dan jika sesuai, siapkan papan iklan garis masa untuk gambaran grafik projek atau perubahan yang akan berlaku. Atur perjumpaan secara individu untuk mengatasi masalah atau pertanyaan yang mungkin ingin dirahsiakan oleh pekerja anda.

3

Kenal pasti strategi mengatasi individu pekerja anda. Sebilangan pekerja memandang perubahan sebagai cabaran positif dan bertindak balas dengan mengawal peranan mereka dalam projek tersebut. Orang lain mungkin bertindak balas dengan mengelakkan atau melarikan diri dari situasi tersebut, dan memerlukan perhatian lebih banyak individu. Mereka mungkin menunjukkan simptom tekanan fizikal seperti kegelisahan, keletihan, kemurungan, sakit kepala dan tekanan darah tinggi dan mulai mengambil hari yang lebih sakit, mengakibatkan produktiviti perniagaan lebih rendah.

4

Membantu pekerja menangani tekanan. Sorot kekuatan individu dan bagaimana mereka akan bermanfaat dalam persekitaran baru. Galakkan idea kerja berpasukan dan kolaborasi yang diperlukan untuk kejayaan dan mengakui sumbangan mereka dalam perniagaan. Tanyakan apa yang mereka risaukan dan jawab masalah dengan segera dan benar. Laksanakan aktiviti pengurangan tekanan syarikat seperti peregangan pagi 10 minit pada akhir mesyuarat harian atau selepas panggilan persidangan.

5

Beritahu pasukan anda bahawa anda yakin dengan kemampuan mereka untuk menghadapi cabaran. Soroti peluang untuk latihan silang, belajar kemahiran baru, mengembangkan penyelesaian kreatif atau menguasai teknologi. Perubahan di tempat kerja paling berkesan dilaksanakan apabila pemimpin atau pemilik perniagaan memodelkan sikap positif, jadi secara konsisten memodelkan sikap yang dapat dilakukan dan dapat dilakukan untuk membantu mengubah tafsiran pekerja dari perkembangan negatif menjadi positif dan penuh dengan potensi.