Apa Sifat Pengarah HR yang Hebat?

Pengarah sumber manusia menguruskan fungsi jabatan dan memastikan organisasi mematuhi undang-undang pekerjaan persekutuan dan negeri. Para pengarah HR yang hebat mengembangkan strategi dan mendorong pelaksanaan aktiviti HR yang mewujudkan penglibatan pekerja dan meningkatkan keuntungan dan kejayaan syarikat. Kualiti berharga seperti prinsip perniagaan yang kukuh, pandangan jauh dan kemahiran membina hubungan adalah sifat yang mendasari perbezaan antara kepemimpinan SDM yang berkesan dan hebat.

Penglihatan

Pengarah HR adalah wawasan berpandangan ke depan yang fokus pada pembangunan strategik. Visi mereka sering melibatkan pengurusan perubahan; oleh itu, mereka meletakkan landasan untuk perubahan melalui komunikasi dengan kepemimpinan, rakan sebaya dan staf. Mereka menunjukkan kemampuan untuk konsep rancangan strategi HR yang sesuai dengan tujuan organisasi. Mereka tidak berhenti hanya pada konsep strategi HR. Para pengarah SDM yang hebat mengubah strategi menjadi berfungsi dengan melaksanakan langkah-langkah bertahap yang dirancang dengan teliti yang memastikan visi itu membuahkan hasil.

Nilai

Para pengarah SDM yang hebat mengekalkan pertumbuhan modal insan dengan mengenal pasti cara sumber manusia untuk menambah nilai organisasi. Sebagai contoh, pengarah SDM yang dapat menunjukkan bahawa pelaburan dalam aktiviti HR akan menghasilkan pulangan pelaburan yang luar biasa mungkin lebih berjaya memperoleh apa yang disebut oleh banyak orang sebagai "tempat duduk di meja." Kerusi itu adalah tempat dalam pasukan kepimpinan eksekutif. Banyak pemimpin eksekutif menyedari kesan HR; namun, masuk akal untuk melihat bagaimana HR mempengaruhi garis bawah dalam penjimatan yang dapat diukur kepada syarikat. "Ubah hasil SDM anda menjadi dolar," kata perunding sumber manusia John Sullivan dalam wawancara Oktober 2011 untuk sebuah artikel bertajuk "The Top Qualities and Characteristics of Great HR Leaders" oleh John Hollon, naib presiden editorial untuk TLNT.com.

Prinsip

Pemimpin yang berprinsip tinggi menjadikan pengarah HR yang sangat berkesan. Perhatian mereka terhadap kepatuhan terhadap undang-undang buruh dan pekerjaan bukan hanya tugas yang tidak wajar. Mereka memastikan kepatuhan organisasi kerana ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan. Kepelbagaian tempat kerja bukan sekadar ungkapan bergaya untuk pengarah SDM dengan prinsip perniagaan yang kukuh. Mereka menyedari kesan positif yang saling menghormati di seluruh tenaga kerja terhadap organisasi dan kewarganegaraan korporatnya.

Kredibiliti

Kredibiliti adalah kualiti penting bagi pemimpin tertinggi jabatan organisasi yang bertanggungjawab untuk membina tenaga kerja yang kuat dan kompeten. Seorang pengarah SDM yang menetapkan kredibilitinya lebih mampu membina hubungan kerja bersama berdasarkan kepercayaan. Memperoleh kepercayaan pekerja, pemimpin syarikat dan kakitangan HR sangat penting untuk mengembangkan kehadiran SDM yang menyatukan matlamat syarikat untuk berjaya dan matlamat individu pekerja untuk pembangunan profesional.

Seimbang

HR mempunyai dua peranan - kedua-dua kakitangan dan kepemimpinan mesti percaya bahawa HR dapat menyeimbangkan sokongannya terhadap organisasi dan juga pekerjanya. Ini serupa dengan kemampuan pengarah SDM untuk mendapatkan kepercayaan dari dua kumpulan. Pengarah HR yang luar biasa mampu mengimbangi kewajipannya untuk mewakili kepentingan syarikat sambil melakukan apa yang terbaik untuk pangkalan pekerja. Berjaya menyeimbangkan kedua peranan tersebut berpotensi mengurangkan konflik di tempat kerja jika kedua-dua pekerja dan kepemimpinan menyedari bahawa komitmen pengarah SDM tersebar secara merata.