Cara Membuka Fail VP3

Pemain media hadir dengan sokongan untuk beberapa codec video yang telah dipasang sebelumnya. Sekiranya anda menjumpai fail dalam format video, pemain tidak menyokongnya, namun, dapat memainkan fail video menjadi masalah - lebih-lebih lagi jika format video tidak lagi disokong oleh pembangunnya. Terima kasih kepada sokongan berterusan oleh Xiph.org, anda masih boleh membuka fail VP3, tetapi ada sedikit usaha yang terlibat.

Mengenai Format VP3

VP3 adalah format pemampatan video yang dikembangkan oleh On2 Technologies. Pada tahun 2002, On2 Technologies menyumbangkan format tersebut kepada Xiph.org, yang pada gilirannya mengubahnya menjadi format fail Theora mereka sendiri. Sokongan untuk format VP3 tidak lagi tersedia, tetapi Xiph.org telah menyimpan codec yang diperlukan untuk membuka fail VP3 yang tersedia untuk dimuat turun.

Aplikasi yang Disokong

Format fail VP3 serasi dengan pemain video lalai pada sistem operasi Windows dan Mac OS X. Pada komputer Windows, program ini adalah Windows Media Player; pada komputer Mac, ia adalah Quicktime Player.

Memuat turun Codec

Sekiranya anda ingin membuka fail VP3 menggunakan pemain video lalai komputer anda, anda mesti memuat turun codec yang diperlukan untuk melakukannya. Buka penyemak imbas Web dan arahkan ke halaman Xiph's VP3 Legacy Codec Binaries (lihat pautan di Sumber). Klik pada pautan muat turun yang sesuai dengan sistem operasi anda untuk memuat turun fail ZIP yang mengandungi pakej pemasangan codec. Klik dua kali fail ZIP untuk mengembangkan kandungannya dan klik dua kali fail pakej pemasangan. Ikuti arahan pada skrin untuk memasang codec.

Membuka Fail

Dengan codec yang diperlukan dipasang, anda boleh membuka fail VP3 dengan pemain video lalai anda. Klik dua kali ikon program untuk melancarkan program. Klik menu "Fail" dan pilih pilihan "Buka ...". Cari fail VP3 pada cakera keras komputer dan klik dua kali fail tersebut untuk membukanya dengan pemain video.