Cara Memilih Pengedar Perisian yang akan Dikongsi

Pilih rakan pengedar perisian untuk membantu perisian yang anda kembangkan menjangkau bidang potensi pelanggan seluas mungkin. Pengedar perisian memainkan peranan penting bukan hanya dalam jumlah calon pengguna perisian, tetapi juga kepantasan dan kecekapan yang dapat dicapai oleh pengguna dan kualiti dan kelajuan muat turun perisian dari pelayannya.

1

Kumpulkan pasukan anda bersama-sama untuk menyusun pelbagai bidang pengedar berpotensi berdasarkan pilihan dan cadangan peribadi ahli tertentu serta pengedar tertentu yang pernah anda namakan bersama dengan perisian lain yang tidak asing lagi. Senaraikan setiap pengedar yang disebutkan walaupun anda sendiri ragu bahawa ia memenuhi keperluan anda.

2

Arahkan pasukan anda untuk menyiasat setiap calon yang berpotensi dan lakukan perkara yang sama anda sendiri. Teliti laman web setiap pengedar dan cari senarai projek lain yang terlibat dengan pengedar tersebut.

3

Sempitkan senarai hingga tiga hingga lima calon berpotensi berdasarkan kualiti dan kuantiti pelanggan terdahulu yang masing-masing pengedar telah disenaraikan di halamannya. Hubungi pelanggan setiap pengedar dan minta masing-masing menjelaskan pengalamannya berurusan dengan pengedar.

4

Berjumpa dengan pasukan anda sekali lagi tetapi kali ini perbincangan antara calon yang masih ada menggunakan bukti yang anda atau anggota pasukan anda telah temui melalui kemajuan penyelidikan. Pilih dua atau tiga syarikat dengan rekod prestasi terbaik dan tanyakan kepada mereka mengenai harga yang mereka kenakan untuk mengedarkan perisian dan berapa lama mereka perlu mengedarkan lot pertama.

5

Pilih pengedar yang paling seimbang dengan keperluan pengedaran dan penjadualan anda dengan harga yang anda anggap adil. Jangan memilih berdasarkan harga sahaja kerana berbuat demikian boleh menyebabkan anda kehilangan pengedar yang sedikit lebih mahal tetapi jauh lebih berjaya.