Huraian Vs. Pemasaran Tingkah Laku

Apabila anda mengetahui perbezaan antara pemasaran deskriptif dan tingkah laku, anda dapat memutuskan pendekatan pemasaran terbaik untuk perniagaan anda dan menggunakannya untuk mendapatkan pelanggan baru. Strategi deskriptif berlaku untuk pasar mana pun, tetapi pemasaran tingkah laku menganggap anda dapat meramalkan tingkah laku pengguna berdasarkan pola tingkah laku, dan data tersebut mungkin sukar dikumpulkan. Bergantung pada perniagaan anda, teknik pemasaran deskriptif dapat memberikan hasil yang baik; namun, pemasaran tingkah laku adalah alat yang ampuh apabila anda dapat melaksanakannya dengan berkesan.

Teknik

Pemasaran deskriptif segmen pasaran berdasarkan ciri pengguna Ciri deskriptif seperti lokasi geografi, usia, jantina, kerjaya dan minat membolehkan anda mengumpulkan calon pelanggan berdasarkan apa yang mereka miliki. Anda kemudian dapat mengarahkan promosi produk anda untuk menarik minat segmen yang berbeza.

Pemasaran tingkah laku meramalkan pembelian pengguna berdasarkan corak tingkah laku. Sekiranya pengguna mengunjungi laman web kereta dan pengedar kereta, dia berminat untuk membeli kereta. Anda boleh mendedahkannya kepada iklan yang mempromosikan jenis kereta yang menarik minatnya, berdasarkan kereta yang dilihatnya di laman web dan peniaga yang dikunjungi.

Data

Untuk pemasaran deskriptif, anda boleh mendapatkan data pengguna dari rekod awam, tinjauan pelanggan dan pangkalan data industri. Anda boleh menentukan lokasi fizikal dari alamat dan mendapatkan data banci untuk umur, jantina dan maklumat yang serupa. Minat dan aktiviti pelanggan memerlukan tinjauan pasaran.

Untuk pemasaran tingkah laku, anda harus mengesan tingkah laku pengguna melalui kuki di komputer pelanggan dan perisian pada peranti mudah alihnya. Anda boleh menyewa perkhidmatan untuk memantau pengunjung laman web yang melihat iklan anda dan melacak penggunaan aplikasi pada telefon pintar dan tablet. Sekiranya pengguna menggunakan akaun media sosial yang sama pada komputer dan peranti mudah alih, anda mungkin dapat menghubungkan dua set data tingkah laku tersebut.

Analisis

Analisis data pengguna yang deskriptif membolehkan anda memadankan setiap segmen pasaran dengan ciri produk yang mungkin menarik minat pengguna segmen tersebut. Pengguna berpendapatan rendah mencari nilai, sementara orang yang berminat dengan aktiviti luar mungkin memerlukan produk yang lasak. Analisis anda terhadap segmen pasaran deskriptif menentukan strategi promosi anda.

Data yang anda perolehi dari pemasaran perilaku memungkinkan Anda memprediksi perilaku pembelian pengguna individu atau sekumpulan pengguna, dan analisis anda mempengaruhi promosi yang anda laksanakan. Anda boleh mendorong pembelian tertentu dengan memberikan potongan harga kepada pengguna, atau anda boleh menunjukkan kepada pengguna yang mengunjungi laman web tertentu iklan dengan pautan pembelian dalam talian.

Keputusan

Apabila ciri dan harga produk anda sesuai dengan keperluan segmen pasaran sasaran yang dijelaskan, pengguna di setiap segmen akan membeli produk anda. Kunci dalam pemasaran deskriptif adalah melakukan analisis deskriptif dengan tepat dan menyesuaikan produk dengan keperluan segmen pasaran.

Apabila anda meramalkan secara tepat perilaku pengguna dengan pemasaran tingkah laku, pengguna akan membeli produk yang anda tawarkan pada masa mereka merancang untuk membuat pembelian. Pendekatan pemasaran ini berkesan, tetapi anda harus memastikan anda tidak mengasingkan pelanggan dengan kaedah pemasaran yang mengganggu.