Cara Memuat Naik Halaman Judul Khusus ke Blogspot

Templat reka bentuk untuk semua blog di BlogSpot - sekarang dipanggil Blogger - menentukan rupa halaman tajuk utama dan semua halaman lain. Blogger menawarkan banyak templat standard yang dapat anda sesuaikan agar sesuai dengan isi dan tema blog anda. Perkhidmatan ini juga membolehkan anda memuat naik templat tersuai yang telah anda reka sendiri atau muat turun dari penyedia templat blog. Anda boleh memuat naik templat khusus untuk mengubah rupa halaman judul blog anda dan semua halaman lain dari halaman tetapan Reka Bentuk Blogger.

1

Log masuk ke perkhidmatan Blogger. Klik tab "Reka Bentuk" di bawah blog yang ingin anda ubah ke templat tersuai.

2

Klik "Edit HTML" di bar menu Reka bentuk di bahagian atas halaman.

3

Klik pautan "Muat turun Templat Penuh" berwarna biru di bahagian "Templat Sandaran / Pulihkan" di bahagian atas halaman. Klik "Simpan" di tetingkap pengesahan pop timbul. Sekiranya templat khusus baru tidak dipaparkan dengan betul, kini anda boleh memulihkan templat asal anda dengan mudah.

4

Klik butang "Pilih Fail". Pergi ke lokasi fail templat blog khusus XML di komputer anda. Klik dan sorot fail, kemudian klik butang "Buka". Klik butang "Muat Naik" di sebelah nama fail templat di bahagian atas halaman.

5

Klik butang "Simpan Templat" berwarna jingga. Blogger menerapkan templat khusus ke halaman judul dan semua halaman lain di blog anda termasuk halaman catatan blog dan halaman blog statik.