Berapa kerapkah anda mesti menjalankan penyelidikan pasaran?

Penyelidikan pemasaran mengumpulkan maklumat mengenai produk, pesaingnya dan data lain yang merujuk kepada pembuatan atau penjualan produk. Walaupun penyelidikan pasaran bukanlah aktiviti yang sensitif terhadap waktu yang akan dilakukan pada tarikh tahunan yang ditetapkan, ini adalah aspek penting dalam perniagaan. Kekerapan pelaksanaannya berbeza-beza sesuai dengan keperluan perniagaan. Sebilangan perniagaan percaya bahawa penyelidikan itu penting dan menganggap penyelidikan pasaran berterusan sebagai suatu keperluan, sementara yang lain melakukan penyelidikan pasaran hanya ketika mereka memulai perniagaan baru, mengembangkan produk, mempunyai masalah produk atau perlu memperkenalkan produk baru ke barisan mereka.

Memulakan

Data yang dikumpulkan dalam analisis pasar membantu bisnis membuat keputusan yang tepat mengenai jenis produk, dan perkhidmatan yang diperlukan untuk memasarkan dan bagaimana pemasaran itu harus dilakukan. Penyelidikan pasaran menunjukkan daya maju dan keuntungan perniagaan. Penyelidikan pasaran awal memberitahu pemilik produk pesaing lain, harga, kualiti dan tawaran mereka. Maklumat ini membolehkan perniagaan baru memanfaatkan di kawasan di mana produk pesaingnya kekurangan atau kekurangan, dengan memilih produk, nama produk, dan kemasan yang menarik bagi demografi calon pelanggannya.

Susulan

Menindaklanjuti penyelidikan awal produk yang dilancarkan memungkinkan perniagaan mengembangkan dan meningkatkan perkhidmatan atau produk berdasarkan data penjualan dan penyelidikan pasar. Sebagai contoh, sebuah syarikat yang melancarkan produk baru pada tahun sebelumnya mungkin ingin melakukan penyelidikan pasaran sekali lagi untuk mengumpulkan data tentang seberapa baik produk tersebut diterima, daya tariknya kepada pengguna dan cara produk itu dipaparkan. Maklumat ini dapat membantu perniagaan mengembangkan persembahan, penghantaran, struktur harga dan promosi penjualan yang lebih baik untuk produk tersebut. Penyelidikan berkala tambahan membolehkan perniagaan mengembangkan dan memperbaiki semua aspek perkhidmatan, pasaran dan persembahan produknya.

Pengenalan Produk Baru

Sebagai syarikat berkembang, begitu juga barisan produknya. Tetapi pengenalan produk baru memerlukan penyelidikan pasaran tambahan. Penyelidikan ini membantu syarikat mengenal pasti keperluan tambahan pelanggannya dan membuat produk atau perkhidmatan yang memenuhi keperluan ini sambil melengkapkan produk asal syarikat. Melakukan penyelidikan pasaran pada ketika ini dapat mengenal pasti faktor-faktor seperti jumlah pelanggan berulang, pembeli pertama kali dan demografi yang dijual syarikat. Jenis maklumat ini membolehkan syarikat membuat unjuran kos produk baru yang lebih baik, mengenal pasti pembungkusan produk yang menarik bagi pelanggannya dan membuat keputusan promosi yang lebih baik.

Penyelidikan Berterusan

Beberapa syarikat menganggap penyelidikan pasaran yang berterusan sangat penting untuk kejayaan perniagaan mereka. Dengan teknologi baru, penyelidikan berterusan ini tidak selalu memerlukan sejumlah besar dana. Sebilangan pemilik perniagaan hanya menggunakan statistik yang ada, membuat blog, laman web dan e-mel untuk mendapatkan maklum balas pelanggan dan maklumat penyelidikan pasaran yang diperlukan. Penyelidikan pasaran berterusan ini membolehkan syarikat mengesan penjualan, melihat masalah produk atau perkhidmatan, menentukan bahagian pasarannya dan mengumpulkan maklumat lain yang berkaitan dengan penjualan produknya.