Berapa kerapkah restoran kecil mesti membuat persediaan?

Restoran yang berjaya sering membelanjakan sekitar 28 hingga 35 peratus kos untuk produk makanan, menurut laman web Laporan Restoran. Kos ini mungkin lebih tinggi jika restoran tidak menguruskan inventori atau menggunakan produk makanan dengan bijak. Persediaan restoran dibahagikan kepada dua bahagian: produk makanan dan barang-barang ruang makan. Sebuah restoran kecil mesti mengemas kini kedua-dua kategori inventori ini, tetapi pada masa yang berlainan dalam satu tempoh fiskal.

Inventori Makanan

Inventori makanan di restoran merangkumi semua produk yang berkaitan dengan makanan. Ini termasuk daging, keju, tenusu, sayur-sayuran, buah-buahan dan makanan yang tidak tahan lama. Semua produk ini mempunyai tarikh luput, tetapi beberapa produk hanya bertahan seminggu sementara yang lain mungkin bertahan lebih dari sebulan. Pemilik restoran mesti menyimpan rekod harian produk makanan yang ada kerana dua sebab; untuk mengetahui berapa banyak yang perlu dibeli pada hari pesanan dan untuk memeriksa keadaan fizikal produk. Hanya kerana sekeping daging mempunyai tarikh luput empat hari ke depan tidak bermaksud ia tidak tercemar atau busuk.

Barangan Restoran

Pemilik restoran juga mesti mempunyai inventori untuk item ruang makan, seperti kerusi, pinggan, perkakas, meja makan dan hiasan biasa. Barang-barang ini tidak mempunyai tarikh luput, tetapi ia akan pecah setelah tempoh penggunaan. Selain itu, beberapa tetamu makan boleh mencuri perkakas, gelas atau pinggan. Pemilik restoran kecil mesti memeriksa inventori ini sekurang-kurangnya sekali atau dua kali sebulan untuk memastikan operasi berjalan dengan lancar.

Mengelakkan Pengaliran Wang Tunai

Produk makanan sering menjadi sebab utama pengaliran wang tunai di restoran dengan pelbagai saiz. Produk makanan mempunyai tarikh luput dan tidak dapat digunakan dalam memasak jika terlalu tua atau busuk. Pemilik restoran dapat mengelakkan pengeluaran wang tunai dengan memesan produk makanan berdasarkan corak penjualan. Sekiranya hidangan salmon tidak laku dan juga stik, pemilik restoran harus memesan lebih banyak stik daripada salmon secara berkala. Produk makanan yang tidak digunakan hanya menjadi sampah dalam anggaran, yang terbukti mahal.

Menjimatkan Wang dan Menggunakan Inventori

Pemilik restoran kecil dapat mengurangkan sisa produk makanan dengan membuat menu dan hidangan yang berkongsi bahan. Sebagai contoh, daripada mempunyai satu hidangan dengan salmon, menu tersebut boleh mempunyai hidangan salmon dengan nasi dan sayur-sayuran, salad salmon dan sandwic salmon. Dengan cara ini, salmon digunakan dalam pelbagai hidangan, mengurangkan peluang pembaziran makanan.