Jemputan Mesyuarat Kalendar Microsoft Outlook Tidak Mengisi

Data yang tepat sangat mustahak untuk memanfaatkan kalendar anda di Outlook. Tanpa itu, anda mungkin terlepas mesyuarat penting dan janji perniagaan lain. Sejumlah masalah boleh menyebabkan kalendar Outlook anda tidak memenuhi undangan mesyuarat. Ini termasuk masalah penyambungan Internet, maklumat akaun yang tidak tepat, gangguan dengan jenis pandangan yang anda gunakan, dan tetapan Akses AutoArchive dan Delegate yang salah.

Penyelesaian Masalah Umum

Sebab jemputan mesyuarat yang paling umum tidak terdapat dalam kalendar Outlook anda ialah sambungan Internet yang bermasalah. Tanpa akses ke Internet, Outlook tidak akan dapat memuat turun data mesyuarat dari akaun Exchange atau IMAP. Setelah anda mengesahkan bahawa sambungan Internet anda berfungsi dengan baik, periksa bahawa tetapan akaun anda dikonfigurasi dengan betul. Klik "Fail", klik "Tetapan Akaun" dan kemudian klik "Tetapan Akaun" sekali lagi. Klik akaun yang anda gunakan untuk menyegerakkan jemputan mesyuarat. Masukkan semula kata laluan anda di bawah tajuk Maklumat Masuk untuk memastikan Outlook menggunakan kata laluan yang betul. Periksa juga bahawa maklumat yang dipaparkan di bahagian Maklumat Pelayan adalah betul.

Tetapkan Semula Paparan

Fakta bahawa undangan mesyuarat tidak dipaparkan dalam kalendar anda mungkin disebabkan oleh gangguan sementara di Outlook. Mulakan semula program untuk melihat apakah itu menyelesaikan masalah. Sekiranya tidak, cuba tetapkan semula paparan kalendar. Untuk melakukan ini, muatkan kalendar yang terjejas dan klik butang "Minggu Kerja". Tatal panel kalendar sehingga dipaparkan satu jam sebelum minggu kerja anda bermula. Klik butang "Hari Ini" dalam kumpulan Pergi Ke, klik tab "Lihat", kemudian klik "Tetapkan Semula Paparan." Klik "Ya" untuk mengesahkan.

Arkib Auto

Ciri AutoArchive Outlook mengarkibkan data secara automatik pada selang waktu yang ditentukan. Sekiranya mesyuarat tidak dipaparkan di kalendar anda, mereka mungkin telah diarkibkan secara tidak sengaja. Periksa tetapan AutoArchive anda untuk mengesahkan bahawa ini tidak berlaku. Klik "File | Options | Advanced | AutoArchive Settings" untuk memaparkan tetapan AutoArchive anda. Sekiranya kotak centang "AutoArchive Every" dicentang, itu bermakna ciri AutoArchive diaktifkan. Nilai di medan Hari menunjukkan selang data diarkibkan. Untuk mengubah kekerapan AutoArchive berlaku, kemas kini nilainya di medan Hari. Untuk melumpuhkan AutoArchive, hapus tanda centang dari kotak centang "AutoArchive Every".

Akses Perwakilan

Outlook mempunyai ciri yang disebut Delegate Access yang membolehkan orang lain membuang data dari kalendar anda. Sekiranya pada masa ini anda telah mengaktifkan akses perwakilan untuk kalendar anda, ada kemungkinan orang lain telah menghapus undangan mesyuarat secara tidak sengaja. Untuk melihat apakah Delegate Access diaktifkan, klik "File," klik "Account Settings" dan kemudian klik "Delegate Access." Untuk menyahaktifkan perwakilan, klik nama individu, kemudian klik "Alih Keluar."

Penafian Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Outlook 2013. Maklumat ini mungkin sedikit berbeza dengan versi atau produk lain.