Cara Menyiapkan Sistem PA untuk Mesyuarat

Sama ada anda menjual produk atau memberitahu pemegang saham tentang pendapatan suku tahunan, kejayaan mesyuarat dikaitkan dengan penonton yang dapat mendengar penceramah dengan jelas. Maklum balas peralatan yang tidak diperlukan, tahap bunyi yang tidak selesa dan kegagalan peralatan memperlahankan aliran persembahan, dan menghalang penonton menikmati dan memahami mesej tersebut. Sama ada anda akan menyiapkan sistem alamat awam anda sendiri atau meminta seseorang melakukannya untuk anda, memahami cara menyiapkan sistem PA akan membantu anda menyelesaikan masalah ketika timbul.

1

Letakkan pembesar suara di pendirian di hadapan dewan mesyuarat sekurang-kurangnya dua kaki di atas kepala penonton. Letakkan pembesar suara di hadapan pembesar suara untuk mengelakkan masalah maklum balas.

2

Pasang kabel ke bahagian belakang pembesar suara, jalankan kabel ke penguat dan pasangkan penguat ke monitor.

3

Pasang mikrofon ke penguat, yang akan mempunyai banyak pilihan palam. Setiap palam harus dilabel untuk memberitahu anda di mana hendak memasang mikrofon.

4

Uji peralatan dan tetapkan tahap bunyi sebelum penonton tiba. Minta seseorang berdiri di belakang bilik untuk memastikan suara di belakang jelas seperti di hadapan.

5

Lindungi semua kabel sebagai langkah keselamatan dengan mengikatnya bersama-sama dan menutup kabel di kawasan lalu lintas tinggi. Ini akan mengelakkan kemalangan dan kerosakan peralatan.