Adakah Picasa Selamat?

Di dunia yang ideal, anda boleh memuat naik fail tanpa perlu risau orang mencuri dan memuat turun fail tanpa bertanya-tanya sama ada anda akan mendapat jangkitan malware. Album Web Picasa, perkhidmatan perkongsian gambar percuma Google, seperti laman perkongsian fail lain; ia selamat digunakan, tetapi masalah keselamatan boleh muncul jika anda tidak mengikuti peraturan keselamatan Internet umum ketika berinteraksi dengan Web.

Bagaimana Picasa Berfungsi

Picasa terdiri daripada dua komponen; aplikasi desktop yang menguruskan gambar di komputer anda dan Album Web yang berada dalam talian. Anda dapat memindahkan gambar dari program desktop ke Album Web anda dengan selamat kerana setiap akaun pengguna Album Web mempunyai perlindungan kata laluan. Sekiranya orang tidak menemui kata laluan anda, mereka tidak dapat masuk ke Album Web anda. Namun, anda tidak memerlukan kata laluan untuk melancarkan program desktop Picasa, jadi siapa saja yang memiliki kemampuan untuk masuk ke akaun komputer anda dapat melancarkan aplikasi dan melihat foto anda.

Ancaman perisian hasad

Bila-bila masa anda memuat turun kandungan dari Web, anda menghadapi risiko. Pastikan anda memuat turun program pemasangan desktop Picasa dari laman rasmi Google atau laman muat turun yang anda percayai. Anda juga harus memastikan program antivirus berjalan sepanjang masa - terutamanya semasa anda melayari Web. Walaupun selamat memuat turun gambar dari Album Web Picasa seseorang, jenis fail lain mungkin mengandungi perisian hasad yang boleh membahayakan komputer anda. Program anti-virus yang baik melindungi anda dengan mengimbas fail yang anda muat turun dari Internet.

Keselamatan Imej

Malangnya, mustahil untuk menghalang orang lain menyalin gambar dari Web. Terdapat beberapa cara untuk menjadikannya sukar untuk mengklik kanan gambar dan menyimpannya, tetapi peselancar Internet yang cerdas dapat memintas perlindungan tersebut dan menyalin salah satu gambar Picasa anda. Google menyatakan bahawa ia memberikan hak cipta untuk gambar yang anda muat naik ke Picasa secara lalai. Hak cipta ini sah untuk kebanyakan negara. Anda juga mempunyai pilihan untuk melindungi gambar anda dengan lesen Creative Commons; lakukan dengan masuk ke akaun Web Picasa anda, mengklik ikon roda gigi dan memilih "Tetapan Foto." Anda kemudian boleh mengklik "Privasi dan Kebenaran" dan memilih pilihan perlesenan Creative Commons yang anda mahukan.

Isu Lain

Sekiranya anda tertanya-tanya betapa selamatnya gambar Album Web Picasa anda daripada tontonan umum, ia membantu memahami bagaimana tetapan keterlihatan Picasa berfungsi. Jangan pilih tetapan keterlihatan Awam semasa anda memuat naik gambar atau orang yang mencari di Web dapat mencarinya. Halaman "Mengubah Kelihatan Album" Google menerangkan cara menyesuaikan tetapan keterlihatan Picasa anda (lihat Sumber). Mengehadkan bilangan orang yang dapat mencari gambar anda juga mengurangkan kemungkinan seseorang menyalinnya. Penting untuk meninjau dasar program Google untuk memastikan syarikat tidak membuang foto yang mengandungi ketelanjangan, spam atau melanggar sekatan pengeposan lain (pautan di Sumber). Walaupun Google mengeluarkan gambar Album Web, salinannya tetap ada dengan selamat di cakera keras anda melainkan anda memadamkan gambar itu.