Cara Menghubungkan Kamera CCTV Axis ke Sistem MicroPOS

Axis Communications mengeluarkan pelbagai kamera keselamatan yang digunakan oleh perniagaan untuk memantau lokasi tertentu untuk membantu mencegah penipuan dan kecurian. MicroPOS menawarkan perisian dan perkakasan tempat penjualan yang membolehkan perniagaan kecil meningkatkan penjualan atau membuat invois untuk pelanggan. Sebilangan besar kamera CCTV Axis sebenarnya adalah kamera Rangkaian IP yang direka untuk diakses dari mana-mana komputer dengan penyemak imbas Web. Sistem titik penjualan MicroPOS kadangkala dihantar sebagai komputer khusus yang berdiri sendiri, atau dipasang pada PC biasa. Walau apa pun jenis sistem MicroPOS yang digunakan oleh perniagaan anda, anda boleh menyambungkan mesin ke kamera Axis melalui Local Area Network.

Sambungkan Sistem MicroPOS ke Rangkaian

1

Matikan komputer MicroPOS.

2

Sambungkan salah satu hujung kabel Ethernet RJ-45 ke port "LAN" di bahagian belakang sistem MicroPOS atau komputer. Sambungkan hujung kabel yang lain ke port "RJ-45" ​​atau "LAN" kosong pada penghala jalur lebar.

3

Mulakan semula komputer MicroPOS, kemudian log masuk ke Windows apabila diminta. Tunggu beberapa saat sehingga Windows mengesan sambungan Ethernet antara komputer POS dan penghala. Selepas beberapa saat, Windows menerima alamat IP dinamik dari penghala.

4

Buka Internet Explorer dan tunggu halaman utama dipaparkan. Sekiranya anda dapat melihat beranda dan menjelajah Web dengan jayanya, sambungan rangkaian antara komputer POS dan penghala berfungsi sebagaimana mestinya.

Sambungkan Kamera CCTV Axis ke Rangkaian

1

Pasang kamera di lokasi yang diinginkan sesuai dengan arahan pemasangan di manual pengguna.

2

Sambungkan kabel Ethernet RJ-45 ke port "LAN" pada kamera Axis. Pasang hujung kabel yang lain ke penghala. Sekiranya kamera mempunyai penyesuai AC, sambungkan ke kamera dan pasangkan hujung yang lain ke soket elektrik yang berdekatan. Perhatikan bahawa beberapa kamera Axis menerima kuasa mereka melalui kabel Ethernet dan tidak memerlukan penyesuai AC. Pastikan LED Daya pada kamera menyala.

3

Masukkan cakera pemasangan untuk kamera Axis ke pemacu optik komputer MicroPOS. Tunggu beberapa saat hingga Axis IP Utility Setup Wizard muncul di layar, kemudian klik butang "Pasang" atau "Persediaan". Ikuti arahan untuk memasang AXIS IP Utility pada komputer, kemudian mulakan semula komputer, jika diminta.

4

Lancarkan aplikasi Axis IP Utility di komputer. Tunggu beberapa saat untuk utiliti mengimbas rangkaian dan mengesan kamera Axis yang disambungkan. Utiliti ini memaparkan nama kamera, Alamat IP dan nombor siri di panel View List.

5

Klik dua kali nama kamera Axis dalam senarai untuk membuka tetingkap penyemak imbas Web yang menghubungkan ke halaman utama kamera. Apabila tetingkap Configure Root Password muncul, masukkan kata laluan pentadbir baru untuk kamera, kemudian klik butang "OK". Log masuk ke kamera menggunakan nama pengguna "root" dan kata laluan baru yang anda buat.

6

Klik "YA" ketika diminta untuk memasang AMC, atau Axis Media Control. Tunggu beberapa saat untuk kamera mengakses pemasang pada pemacu CD-ROM dan lancarkan utiliti persediaan untuk AMC. Ikuti arahan untuk memasang AMC pada komputer MicroPOS, kemudian but semula mesin, jika diminta.

Akses Kamera Dari Sistem MicroPOS

1

Buka aplikasi AMC pada sistem MicroPOS.

2

Klik pautan nama rangkaian di panel pratonton untuk kamera Paksi yang disambungkan ke rangkaian.

3

Masukkan nama pengguna dan kata laluan pentadbir ketika diminta, kemudian klik butang "OK".

4

Klik pautan "Paparan Langsung" di laman utama kamera untuk membuka tetingkap paparan di Internet Explorer. Tetingkap penyemak imbas baru muncul dengan tetingkap pemain yang memaparkan suapan langsung dari kamera Axis.