Teknik Pengurusan di Syarikat India

Pekerjaan di India meningkat kerana lebih banyak syarikat multinasional membuka kemudahan di negara ini setiap tahun. Gaya kerja berbeza di antara negara, yang boleh menimbulkan konflik, terutama ketika orang Amerika dibawa untuk menguruskan pasukan pekerja India. Sebagai contoh, memanggil bos sebagai "Tuan" atau "Puan" adalah kebiasaan di India, tetapi mungkin tidak memberi pengurus Amerika yang biasa dipanggil dengan nama pertamanya walaupun oleh pekerja di bawahnya di carta organisasi.

Pertimbangan Wilayah

India terdiri daripada 29 negeri, masing-masing mempunyai adat dan tradisi tersendiri. Setiap negeri boleh mengenali cuti tempatan yang berbeza dan mengikut kod pakaiannya sendiri. Pengurus juga mungkin perlu menyesuaikan gaya mereka untuk menangani pekerja luar bandar berbanding pekerja bandar. Beberapa wilayah mengikuti sistem kasta India dengan lebih ketat daripada yang lain. Perkara ini cenderung menimbulkan masalah di bandar-bandar besar di mana pekerja terbiasa menjadi sebahagian daripada tenaga kerja yang pelbagai.

Mengenali Adat Agama

Banci 2001 menunjukkan bahawa 80 peratus penduduk India beragama Hindu. Ini tidak boleh mempengaruhi tempat kerja, tetapi pengurus harus mengetahui cuti tempatan yang ingin diperhatikan oleh pekerjanya. Ini membantu mengeratkan hubungan dan menunjukkan kepada pekerja bahawa pengurus Amerika mereka berusaha memahami budaya India. Walaupun terdapat majoriti Hindu, India umumnya bertoleransi terhadap semua agama dan tidak jarang apabila orang Islam, Kristian dan Hindu bekerja bersama di pejabat yang sama.

Memotivasikan Pasukan Anda

Kunci untuk berjaya menguruskan di India adalah memahami bahawa pekerja anda mempunyai motivasi yang berbeza daripada rakan mereka di Amerika Syarikat. Pekerja Amerika sering dimotivasi dengan hanya bonus tunai, tetapi ini mungkin tidak mencukupi di sebuah syarikat India. Jabatan sumber manusia penting di India, jadi syarikat melabur lebih banyak dalam latihan, pengambilan dan faedah. Anda mungkin perlu menggabungkan faedah dan kualiti hidup yang tinggi dengan bonus tunai untuk memotivasi pasukan anda dengan secukupnya.

Fleksibiliti dalam Penjadualan

Ketepatan masa bukanlah keutamaan tinggi di India, jadi pengurus mesti belajar menyesuaikan diri dengan jadual yang selalu berubah. Mesyuarat dan panggilan persidangan sering ditangguhkan satu atau dua jam untuk menunggu peserta utama. Komitmen keluarga sangat penting bagi pekerja India. Bersikap fleksibel, terutamanya jika pekerja mengalami kecemasan keluarga Bertanya mengenai ahli keluarga sering menunjukkan anda mengambil berat tentang pekerja anda.

Isu Sosial dan Komunikasi

Oleh kerana struktur hirarki masyarakat India, bos dilayan secara berbeza daripada kakitangan yang lain. Ini bermaksud dia tidak boleh melakukan tugas yang dianggap di bawah posisi, seperti membersihkan atau membuat kopi untuk orang lain. Bos diberi penghormatan tertinggi, jadi pengurus mesti memastikan arahan mereka betul. Pekerja India tidak mungkin mempersoalkan perintah atasan walaupun mereka jelas salah. Jangan mengeluarkan pesanan yang tidak jelas kerana ini boleh menyebabkan ketidakaktifan sepenuhnya kerana pekerja takut membuat keputusan yang salah.