Cara Mengenakan Pembersihan Rumah

Berapa banyak yang anda bayar untuk membersihkan rumah seseorang bergantung pada ukuran rumah, tahap kekacauan dan berapa lama anda menghabiskan masa membersihkannya. Jumlah orang yang diperlukan untuk menyelesaikan kerja pembersihan juga akan menentukan berapa banyak yang harus anda bayar. Sekiranya anda menetapkan harga terlalu rendah, anda tidak akan mendapat wang dan mungkin sukar untuk menaikkannya semasa perniagaan pembersihan anda berterusan. Sekiranya harga anda terlalu tinggi, anda mungkin sukar mendapatkan pelanggan.

1

Tetapkan kadar setiap jam untuk diri anda. Perlu diingat bahawa anda perlu mengenakan bayaran lebih daripada harga setiap jam yang anda mahu bawa pulang untuk menampung kos bahan dan perbelanjaan overhed yang lain. Gunakan kadar setiap jam sebagai asas untuk menentukan keseluruhan kos kepada pelanggan.

2

Gunakan perbelanjaan overhed yang lalu untuk membantu anda menentukan apa yang akan dikenakan di atas kadar setiap jam asas anda. Sekiranya anda baru membersihkan rumah, teliti rata-rata industri kerana anda tidak akan mempunyai perbelanjaan masa lalu untuk digunakan. Kemungkinan besar overhead anda rendah, terutamanya jika anda dari rumah. Contoh perbelanjaan yang mungkin anda miliki termasuk kos memandu ke dan dari rumah, kos mencetak iklan dan invois dan kos utiliti seperti perkhidmatan telefon dan Internet anda.

3

Pilih antara mengenakan harga tetap kepada pelanggan atau sejam. Anda mungkin akan menghasilkan lebih sedikit wang jika anda memutuskan untuk mengenakan bayaran tetap, kerana beberapa rumah memerlukan masa lima jam untuk membersihkan dan ada yang hanya memerlukan satu jam, walaupun ukurannya sama. Sekiranya anda melakukan pembersihan rutin rumah yang akan memakan masa kurang dari satu jam, mengenakan bayaran tetap mungkin lebih menguntungkan.

4

Tentukan bagaimana anda akan mengenakan bayaran kepada pelanggan untuk bahan pembersih yang anda gunakan. Bahan seperti vakum dan penyapu, yang tahan lebih lama dan digunakan semula, mungkin merupakan sebahagian daripada perbelanjaan overhed anda, sementara bekalan pembersih seperti peluntur dan amonia mungkin dikenakan sebagai bahan, kerana anda perlu mengisi semula setelah setiap pekerjaan dan mungkin menggunakan lebih banyak atau kurang bergantung pada ukuran pekerjaan.

5

Tambahkan kos overhed dan bahan ke kadar asas jam anda. Biasanya, overhead dan bahan dinyatakan sebagai peratusan kadar per jam. Sebagai contoh, perbelanjaan overhed dan kos bahan anda mungkin berjumlah 5 peratus dari kos buruh anda. Sekiranya demikian, tambahkan 5 peratus kadar setiap jam ke garis dasar.

6

Taipkan invois untuk dikemukakan kepada pelanggan pada akhir setiap pekerjaan atau dalam seminggu setelah menyelesaikan pekerjaan pembersihan. Huraikan dengan jelas kos kepada pelanggan pada invois, seperti kadar per jam dan kos tambahan untuk bahan tambahan atau surcaj untuk kawasan yang sangat tidak kemas. Sertakan butiran yang perlu diketahui oleh pelanggan pada invois, seperti ketika anda mengharapkan pembayaran dan jika ada denda untuk pembayaran lewat. Nyatakan dengan jelas pada invois jumlah denda dan kapan ia akan dikenakan.