Cara Menyumbang Produk

Menyumbangkan produk kepada organisasi bukan untung dapat membantu meningkatkan perniagaan anda melalui peningkatan muhibah dan mungkin memberi anda pilihan yang lebih baik daripada memberikan potongan harga dan penjualannya. Di samping itu, anda mungkin meminta pelanggan baru untuk mencuba produk anda jika organisasi nirlaba menjual atau mengedarkannya kepada bakal pelanggan. Menetapkan beberapa garis panduan dengan penasihat cukai anda mengenai pemberian korporat anda akan membantu anda menderma dengan lebih berkesan ketika anda menghampiri sumbangan sepanjang tahun.

Ketahui Status Cukai Organisasi Bukan Untung

Sebilangan organisasi bukan untung mempunyai status cukai yang membolehkan penderma menghapus sumbangan, sementara yang lain tidak. Contohnya, sebuah persatuan perdagangan bukan badan amal awam dan anda tidak akan mendapat penghapusan amal jika anda mendermakan produk untuk kejohanan golfnya. Tanyakan kepada mana-mana organisasi bukan untung yang anda kerjakan dengan status cukai dan adakah sumbangan anda boleh ditolak cukai, dapatkan surat untuk rekod cukai anda. Dalam kebanyakan keadaan, badan amal akan memiliki status bebas cukai 501 (c) (3) Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, walaupun beberapa hospital, universiti dan kumpulan gereja mungkin memenuhi syarat tanpa status ini.

Pertimbangkan Pilihan Penghapusan Anda

Sekiranya anda menerima promosi atau publisiti untuk sumbangan produk, mungkin paling mudah untuk menghapus sumbangan tersebut sebagai perbelanjaan pemasaran, dan bukannya sumbangan amal. Anda mencatatkannya di buku anda dengan cara yang sama seperti anda merekodkan pembelian iklan atau penajaan acara. Sekiranya anda memberikan sumbangan itu kepada organisasi nirlaba yang tidak mempunyai status amal, ini juga cara untuk pergi. Sekiranya anda membuat sumbangan terus dengan sedikit atau tidak ada nilai yang diterima sebagai balasan atas sumbangan anda, tolaknya sebagai sumbangan amal. Arahkan akauntan anda untuk mencatatnya sebagai derma amal pada penyata cukai anda dan berikan kepadanya surat yang disertakan yang anda terima dari organisasi bukan untung.

Nilaikan Manfaat Anda

Tentukan faedah yang mungkin anda terima kerana menderma produk. Anda mungkin mendapat pemotongan cukai atau penghapusan perniagaan, dapat berniaga untuk mendapatkan tajaan atau berunding hak untuk menggunakan nama dan logo bukan untung dalam pemasaran anda semasa anda mempromosikan sumbangan anda. Tentukan jumlah manfaat hubungan masyarakat yang akan diberikan oleh sumbangan dari segi muhibah, kesetiaan jenama, liputan media dan pengambilan sampel produk. Tetapkan had bagaimana organisasi nirlaba dapat menggunakan produk yang disumbangkan untuk mencegah penjualan saham peruncit anda atau merosakkan jenama anda dengan menyebarkannya secara tidak betul. Mintalah badan amal itu menandakan pengabaian yang membebaskan anda dari tanggungjawab apabila organisasi bukan untung mengambil alih.

Hitung Potongan Yang Dibolehkan

Tidak semua yang anda sumbangkan kepada organisasi bukan untung layak mendapat potongan cukai. Contohnya, jika anda menyumbangkan kemeja-T yang berharga $ 3 untuk anda buat dan biasanya dijual dengan harga $ 15, anda hanya boleh memotong $ 3. Sekiranya anda berunding dengan penajaan sebagai pertukaran untuk produk tersebut, anda tidak menyumbangkannya, tetapi sebenarnya memperdagangkannya. Bercakap dengan pakar cukai anda jika anda mempunyai pertanyaan mengenai nilai derma anda.