Tutorial Kawalan Inventori Asas

Setiap perniagaan yang menjual produk mesti mengawasi persediaannya. Walaupun 1,000 orang meminta perangkap tikus anda yang lebih baik, tidak menjadi masalah jika anda habis terjual dan menunggu kapal kargo membuat perjalanan tiga minggu dari Taiwan. Asas kawalan inventori adalah mudah. Anda memerlukan cukup banyak untuk memuaskan penjualan anda, dan tidak lebih daripada itu. Anda juga perlu mengesan inventori anda dengan cukup dekat untuk mengetahui perbezaannya.

1

Mulakan sistem inventori anda dengan mengira berapa banyak stok dan bekalan sampingan yang anda miliki. Sebagai contoh, perniagaan runcit kecil mungkin mempunyai 1.500 widget kecil, 750 widget sederhana dan 350 widget besar di rak dan di bilik stor. Semua widget mesti dijual dalam kotak dan diletakkan di dalam beg plastik, jadi kedai ini juga memiliki 1.000 kotak sederhana dan 500 kotak besar di tangan, serta 3.000 beg plastik.

2

Kaji rekod penjualan anda untuk menentukan jangkaan jangkaan penjualan masa depan. Contohnya, widget kecil adalah penjual terbaik, sebab itulah pengurus menyimpan stok yang banyak.

3

Analisis jumlah inventori anda untuk memastikan bahawa anda dapat melayani penjualan yang anda harapkan. Widget kecil memerlukan kotak bersaiz sederhana, seperti widget sederhana. Walau bagaimanapun, pengurus hanya mempunyai 1,000 kotak sederhana. Walaupun 1,500 widget kecil adalah bekalan dua minggu, dia akan kehabisan kotak sederhana dalam seminggu, jadi dia mesti membuat pesanan baru untuk mengisi semula stok ini sebelum habis. Dia mempunyai 5,000 beg plastik, dan dia mesti menggunakan satu beg untuk setiap pesanan. Sekiranya dia hanya memerlukan 1,000 beg seminggu, dia mungkin ingin memesan lebih sedikit beg sekaligus, jadi dia tidak perlu menghabiskan uang lebih awal dari yang diperlukan. Sebaliknya, jika dia mendapat harga yang lebih baik untuk pesanan yang lebih besar, maka dapat dibeli dalam jumlah besar.

4

Jejaki penjualan anda sehingga anda tahu bagaimana inventori anda berkurang, dan kapan anda perlu memasangkan semula. Cara termudah untuk melakukan ini adalah di tempat penjualan, dengan menggunakan daftar anda untuk mengesan apa yang dijual. Pada akhir setiap hari penjualan, daftar akan dapat memberitahu anda dengan tepat berapa banyak barang yang dijual, dan berapa banyak kotak yang digunakan. Ini jauh lebih mudah - dan lebih murah dari segi tenaga kerja - daripada mengulang kiraan secara manual.

5

Buat pesanan anda sehingga bekalan anda tiba sebelum kehabisan. Pesanan ini mesti mengambil kira masa pemulihan dari pembekal anda. Contohnya, widget hipotesis diimport, dan mesti dibeli sebulan lebih awal. Tetapi kotak itu mungkin datang dari pembekal tempatan, dengan penghantaran 48 jam. Membuat pembelian terlalu awal akan menghabiskan wang tunai anda, dan mengikatnya dalam nilai inventori, yang tidak menjadi cair sehingga anda membuat penjualan lain. Intinya anda akan lebih sihat jika lebihan inventori anda cukup untuk mengatasi turun naik penjualan, tetapi tidak lebih besar dari itu.