Apakah Perbezaan Gaji Antara Pekerja Sepenuh Masa & Pekerja Sementara?

Apabila beban kerja meningkat atau ketika salah seorang kakitangan anda tidak dapat bekerja untuk jangka masa yang panjang kerana bercuti atau sakit, anda mempunyai beberapa pilihan untuk perniagaan kecil anda. Anda boleh mengagihkan semula kerja di antara pekerja yang tinggal, yang boleh menyebabkan mereka mengalami tekanan yang tidak semestinya. Anda juga boleh mengambil pekerja sepenuh masa atau pekerja sementara, tetapi hanya setelah mengira perbezaan kos dalam gaji mereka.

Sepenuh Masa

Seorang pekerja sepenuh masa berharga lebih tinggi daripada gaji tahunan yang dinyatakannya. Kos sukar termasuk Jaminan Sosial dan sumbangan Medicare, faedah pekerja seperti rawatan kesihatan atau rancangan 401K, kos dan masa latihan, waktu percutian, cuti berbayar dan waktu sakit. Kurang sukar untuk dihitung adalah kos sukar untuk pengambilan pekerja buruk, pengambilan pekerja dan pemisahan. RSA Corp, syarikat sokongan, perkhidmatan dan kakitangan IT, menganggarkan bahawa pekerja $ 75,000 setahun - atau $ 36 per jam - pekerja akan menanggung kos sukar hampir $ 40,000 setahun atau lebih dari $ 19 sejam. Ini meningkatkan kos pekerja sepenuh masa kepada lebih daripada 50 peratus daripada gaji tahunannya dengan jumlah keseluruhan $ 115,000 atau $ 55 sejam.

Mengupah Temp

Anda boleh mengambil pekerja sementara dengan menggunakan prosedur yang sama dengan pengambilan pekerja sepenuh masa. Anda masih akan menanggung banyak kos pekerja sepenuh masa yang sama seperti pengambilan pekerja, latihan, dan caruman Jaminan Sosial dan Medicare, sambil mengelakkan yang lain seperti waktu bercuti, cuti berbayar dan waktu sakit. Walaupun sukar untuk memisahkan kos ini, kemudahan pengambilan sementara dari banyak universiti boleh memberikan petunjuk. University of Washington, misalnya, mempunyai program UTemp yang mengenakan bayaran kepada jabatan lain 29 peratus melebihi kadar gaji untuk pengambilan sementara. Ini menjadikan kos tambahan seorang pekerja $ 36 per jam pada $ 10.44, dengan jumlah $ 46.44 per jam.

Agensi Kakitangan

Menggunakan agensi kakitangan pada mulanya nampaknya lebih mahal tetapi dapat menjimatkan wang dalam jangka masa panjang kerana satu-satunya kos sukar anda adalah latihan. Kadar setiap jam yang anda bayar agensi meliputi kos pengambilan, menawarkan faedah, sumbangan kerajaan dan keuntungan. Sebagai tambahan, jika pekerja tidak memuaskan, anda tidak akan dikenakan biaya pemisahan atau pengambilan semula. Anda boleh menghubungi agensi yang boleh segera menghantar pengganti. Thomas Reuters FindLaw, sebuah agensi maklumat undang-undang, menganggarkan bahawa agensi sementara biasanya mengenakan bayaran 15 hingga 30 peratus lebih tinggi daripada gaji yang diberikan kepada pekerja sementara. Ini menjadikan kos pekerja $ 36 per jam dengan tambahan $ 5.40 hingga $ 10.80 dengan jumlah $ 41.40 hingga $ 46.80.

Pertimbangan

Mengambil pekerja sementara mempunyai beberapa akibat bukan kewangan. Sekiranya anda mengambil pekerja untuk bekerja selama berbulan-bulan di samping pekerja sepenuh masa, satu-satunya perbezaan antara keduanya mungkin adalah faedah dan kesetiaan. Ini boleh menimbulkan masalah dengan moral atau hubungan pekerja. Pekerjaan yang sangat khusus dengan jangka masa latihan yang panjang mungkin tidak meminjamkan diri untuk pekerjaan sementara, atau mungkin dibatasi oleh peraturan kesatuan. Akhirnya, pastikan bahawa mana-mana agensi temp yang anda gunakan adalah perniagaan sah yang mematuhi semua undang-undang pekerjaan, terutama mengenai pajak. Anda boleh memeriksa sebarang aduan dengan pejabat Pentadbiran Perniagaan Kecil tempatan dan dengan jabatan buruh negeri anda.