Cara Menyasarkan Iklan ke Saluran YouTube

Mengiklankan produk atau perkhidmatan anda di saluran video YouTube yang relevan akan meningkatkan profil perniagaan anda dan membantu anda menjangkau khalayak yang tepat. YouTube membolehkan pengiklan menargetkan klip video tertentu dan saluran video tertentu dengan iklan teks, gambar dan media kaya. YouTube adalah sebahagian daripada Google, jadi anda memerlukan akaun Google AdWords untuk meletakkan iklan di saluran YouTube pilihan anda.

1

Lancarkan penyemak imbas Web anda dan pergi ke halaman log masuk Alat Penargetan Video YouTube di Google.com.

2

Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan yang sama yang anda gunakan untuk akaun Google AdWords anda. Sekiranya anda belum memiliki akun, buatlah dengan menavigasi ke Adwords.google.com dan mengklik butang "Mulai Sekarang" atau "Cuba AdWords Sekarang". Anda perlu memberikan nama, maklumat hubungan dan bentuk pembayaran yang sah, seperti kad kredit atau kad debit, untuk membiayai iklan tersebut.

3

Taipkan nama saluran video YouTube tempat anda ingin meletakkan iklan anda ke dalam kotak input Carian. Sekiranya anda lebih suka memilih dari senarai saluran video YouTube yang relevan, taipkan kata kunci yang relevan ke dalam kotak input Carian.

4

Klik butang "Tambah" di sebelah setiap saluran YouTube untuk menambahkannya ke kempen iklan anda. Iklan anda akan muncul di setiap saluran yang dipilih.

5

Klik butang "Beli". Ini mengeksport pilihan saluran YouTube ke akaun Google AdWords anda. Google akan menagih akaun anda setiap kali pengunjung mengklik iklan YouTube.