Teknik Meningkatkan Komunikasi dalam Organisasi

Gambaran keseluruhan

Pengurus menghabiskan 50 peratus hingga 80 peratus masa mereka terlibat dalam beberapa bentuk komunikasi, menurut Work911.com. Ini menguatkan keperluan pengurus dan juga pemilik perniagaan kecil dengan pekerja untuk menjadi komunikator yang berkesan. Untuk membantu anda dalam usaha meningkatkan komunikasi dalam organisasi anda, beberapa teknik mungkin dapat membantu.

Menilai Tahap Komunikasi

Dapatkan maklum balas daripada pekerja anda dengan bertanya kepada mereka sejauh mana anda berkomunikasi dengan mereka dan jika mereka mempunyai idea untuk meningkatkan komunikasi. Sesuatu yang semudah pertemuan satu demi satu dengan pekerja anda dapat membantu membuka talian komunikasi.

Berkomunikasi secara Langsung

Sekiranya anda perlu menyampaikan sesuatu yang penting kepada salah seorang pekerja anda, pastikan anda menyampaikan mesej itu sendiri dan bukannya bergantung kepada pihak ketiga. Contohnya, jika anda tidak senang dengan tindakan pekerja atau perlu memberinya arahan khusus mengenai bagaimana menyelesaikan tugasan, menyampaikan maklumat itu sendiri akan menghilangkan salah faham dan memberi peluang kepada pekerja untuk mengemukakan soalan.

Ejakan

Jangan menganggapnya hanya kerana anda mengetahui sesuatu yang juga diketahui oleh seluruh organisasi atau mempunyai pemahaman yang sama. Sebagai contoh, jika anda menawarkan harga istimewa kepada pelanggan teratas dan lalai untuk memberitahu jurujual yang mengendalikan akaun, ini boleh menjadi situasi yang memalukan bagi jurujual yang menemui maklumat daripada pelanggan dan bukannya anda.

Buat Penerangan Kerja

Hanya kerana perniagaan anda mungkin bukan syarikat besar tidak bermaksud anda tidak perlu memberikan keterangan kerja bertulis. Penerangan kerja bertulis menghilangkan kekaburan dengan menjelaskan tanggungjawab dan harapan untuk setiap anggota organisasi anda. Ia juga dapat meningkatkan komunikasi antara pekerja dengan menghilangkan sindrom "Saya rasa anda sepatutnya melakukan itu".

Memerlukan Laporan Status

Sebagai pemilik atau pengurus perniagaan kecil, anda tidak selalu mempunyai waktu untuk mengawasi aktiviti harian pekerja anda. Dengan mewajibkan mereka memberikan laporan status bertulis mingguan kepada anda, anda dapat menentukan apa yang mereka capai selama seminggu dan juga apa yang telah mereka rancangkan untuk minggu berikutnya. Ini memberi anda asas untuk perbincangan semasa perjumpaan satu lawan satu mingguan anda dan juga membantu anda memantau kemajuan mereka dalam sebarang projek yang belum selesai.