Kepentingan Pengiklanan untuk Restoran

Tanpa iklan, kemungkinan restoran anda tidak akan bertahan. Tetapi dengan perancangan yang teliti dan pelaksanaan yang teliti, pengiklanan dapat membuat pelanggan masuk malam demi malam. Pengiklanan pintar membantu mengembangkan reputasi baik anda dan menjangkau pengguna yang mungkin tidak pernah mendengar anda. Ia juga membantu promosi restoran, seperti pengumuman item menu baru, potongan harga dan acara khas.

Pengguna Sasaran

Ini membantu apabila pelanggan mengesyorkan pendirian anda kepada rakan dan rakan sekerja, tetapi mitos bahawa mulut ke mulut adalah sesuatu yang boleh dipercayai oleh restoran untuk mendatangkan pelanggan. Sebagai perbandingan, pengiklanan lebih berkesan, sebahagiannya kerana membolehkan anda menargetkan jenis pengguna tertentu. Sebagai contoh, restoran tempatan mungkin menggunakan iklan untuk menarik keluarga muda, sementara restoran mewah mungkin memfokuskan usahanya untuk menarik orang perniagaan yang kaya.

Kekal Bersaing

Tetap berdaya saing adalah sebab lain yang mesti diiklankan oleh restoran. Tidak kira apa yang anda pilih, pesaing anda - restoran, pasar raya dan kedai makanan segera - akan mengiklankan pelanggan anda. Sekiranya anda tidak menunjukkan kehadiran di pasar anda, pengguna mungkin menganggap kekurangan iklan anda menunjukkan anda kurang berjaya daripada pesaing anda, yang bermaksud restoran anda kurang ditawarkan.

Meningkatkan Pendapatan

Iklan adalah pelaburan. Sekiranya anda melabur dengan bijak - misalnya, dengan mengupah syarikat pengiklanan yang dihormati untuk membuat rangkaian iklan radio untuk mencapai demografi tertentu - anda boleh mengharapkan peningkatan pendapatan. Jumlah yang perlu anda belanjakan untuk iklan berbeza mengikut wilayah dan jenis restoran. Restoran kasual dan keluarga biasanya menghabiskan kurang daripada lima peratus pendapatan mereka untuk iklan. Restoran dengan santapan berbelanja lebih banyak untuk pengiklanan dan promosi kerana mereka mesti mewujudkan imej mewah dan berkualiti tinggi. Mencapai ini sering bererti mengiklankan di saluran media kelas atas dan menggunakan teknik perhubungan awam untuk menarik perhatian kolumnis makanan dan membuat restoran tetap dalam berita.

Kembangkan Reputasi yang Baik

Iklan juga dapat membantu anda mengembangkan aspek penting dalam reputasi anda. Sebagai contoh, anggap restoran barbeku daerah bergantung kepada pelancong untuk sebahagian besar pendapatannya. Ia dapat menarik lebih banyak pelancong dengan mengiklankan di majalah pelancongan dan di laman web pelancongan, menggunakan iklan kreatif yang menonjolkan sejarah dan daya tarikannya. Begitu juga, sebuah restoran mewah boleh menarik minat ramai pengguna dengan mengiklankan silsilah tukang masaknya. Dalam kedua kes tersebut, pengiklanan membawa pelanggan dengan mengembangkan reputasi perniagaan di masyarakat.