Cara Menggunakan Jadual di Microsoft Publisher

Microsoft Publisher menyertakan beberapa fitur Microsoft Word yang kuat, jadi Anda dapat menggunakannya untuk menyusun komunikasi pemasaran yang lengkap tanpa harus membuat file di Word dan mengimportnya ke dalam dokumen Publisher anda. Anda dapat menjimatkan masa dengan menyiapkan dan mengisi jadual di Publisher itu sendiri daripada mengimport jadual yang anda buat di Word. Penerbit memberikan anda banyak pilihan tabel pra-format yang tersedia di Word, dan anda bahkan dapat memformat teks dalam sel tabel menggunakan kesan teks yang disertakan dalam Penerbit.

1

Lancarkan Microsoft Publisher dari menu Mula anda, atau klik pada file Publisher (PUB peluasan fail) yang perlu anda tambahkan tabel.

2

Klik tab "Rumah" atau tab "Sisipkan" diikuti dengan ikon "Tabel", yang terletak di sebelah kiri bar alat "Sisipkan" atau di sebelah kanan bar alat "Rumah" di bahagian "Objek". Ia akan menunjukkan grid pemilihan ukuran.

3

Pilih jumlah sel selebar yang anda mahu diukur oleh meja anda dengan menyeret tetikus anda ke baris atas grid pemilihan ukuran ke kotak yang mewakili nombor itu. Sebagai contoh, jika anda mahukan meja sel empat lebar, seret tetikus anda ke kotak keempat dari kiri.

4

Tentukan kedalaman meja anda dalam sel dengan menyeret tetikus anda dari kotak yang mewakili lebar meja anda terus ke bawah sehingga anda mencapai kotak yang mewakili kedalaman yang anda pilih.

5

Klik kotak terendah di baris paling jauh ke kanan setelah anda mengesahkan panjang dan lebar penunjuk di sudut kiri atas grid. Sebagai contoh, seret tetikus ke bawah enam sel dari kotak keempat pada contoh di atas untuk membina jadual empat lajur dengan enam baris. Pastikan penunjuk membaca jadual 4x6 dan klik kotak di lajur keempat dan baris keenam grid. Jadual dimensi yang anda pilih akan muncul di halaman Penerbit anda.

6

Seret sudut mana-mana meja untuk mengubah saiznya mengikut kehendak anda. Klik tab "Rumah" dan pilih fon anda untuk memasukkan maklumat ke dalam sel. Ketik semua maklumat yang diperlukan dan klik tab "Masukkan" diikuti dengan tab "Alat Meja" di atas bar alat untuk mendedahkan fungsi jadual khas. Klik pada meja dan gunakan fungsi ini seperti yang ditunjukkan untuk menyorot, mewarnai, menyelaraskan dan menyunting teks dalam sel dan gaya keseluruhan jadual anda.

7

Simpan pekerjaan anda menggunakan fungsi "Simpan" di bawah tab "Fail" untuk fail yang sudah disimpan di komputer anda, atau gunakan fungsi "Simpan Sebagai" untuk memilih lokasi dan nama fail sebelum anda menyimpan fail baru. Fail Penerbit anda, dengan tabel yang Anda buat, kini siap dicetak atau dikirim sebagai lampiran e-mel.