Apa yang Perlu Disertakan dalam Rancangan Perniagaan yang Diusulkan?

Rancangan perniagaan adalah peta jalan untuk perniagaan. Rancangan perniagaan adalah alat yang berkesan untuk mengukur bagaimana prestasi perniagaan dan kemajuan ke arah tujuannya. Penting juga untuk diperhatikan bahawa untuk perniagaan yang merancang untuk mencari pembiayaan luar, rancangan perniagaan adalah bahagian yang diperlukan dari permohonan pinjaman. Rancangan perniagaan boleh berbeza-beza bergantung pada industri, tetapi bahagian tertentu diperlukan untuk rancangan perniagaan apa pun.

Ringkasan eksekutif

Ringkasan eksekutif adalah salah satu bahagian terpenting dalam rancangan perniagaan. Menurut laman web Business Link, banyak pemberi pinjaman dan pelabur membuat keputusan sama ada untuk membiayai perniagaan daripada membaca ringkasan eksekutif. Ringkasan tersebut menggariskan perniagaan yang dimaksudkan dan bagaimana ia merancang untuk menjadi pemain utama dalam industri ini. Walaupun merupakan bahagian pertama dalam rancangan perniagaan, ia sering ditulis terakhir sehingga menggabungkan semua yang termasuk dalam rancangan itu.

Penerangan Perniagaan

Sama seperti tajuk yang ditunjukkan, bahagian ini menerangkan perniagaan. Ini merangkumi jenis perniagaan, struktur perundangan yang dipilih dan di mana perniagaan akan berada. Bahagian ini juga harus merangkumi maklumat pemilik utama dan perincian khusus lain mengenai perniagaan, seperti berapa banyak pekerja yang ingin dimiliki perniagaan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan, dan gambaran ringkas industri secara keseluruhan. Juga, seperti yang disebutkan di situs web Pengusaha, adalah bijaksana untuk menggambarkan prospek industri saat ini, bersama dengan prospek industri masa depan.

Pengurusan

Bahagian ini menggariskan keseluruhan pasukan pengurusan untuk perniagaan. Sekiranya perniagaan itu mempunyai pengurus dan pemain utama tertentu, mereka harus disenaraikan di bahagian ini. Sebagai contoh, jika perniagaan tersebut mempunyai pengurus operasi, pengurus penjualan, jurujual utama dan pengarah kewangan, orang-orang ini harus dimasukkan dalam rancangan sebagaimana seharusnya pengalaman mereka dalam posisi tersebut. Sebagai tambahan, resume kumpulan pengurusan harus disertakan dengan rancangan perniagaan.

Kewangan

Bahagian penting lain dalam rancangan perniagaan, bahagian kewangan merangkumi unjuran pendapatan perniagaan. Bahagian ini mesti merangkumi unjuran sekurang-kurangnya dua tahun, walaupun sehingga lima tahun boleh diterima. Unjuran tahun pertama mestilah bulanan, sementara baki tahun boleh menjadi perakaunan tahunan. Jenis dokumen kewangan yang termasuk dalam bahagian ini merangkumi penyata pendapatan, senarai aset dan rancangan untuk membeli aset utama.

Pemasaran Dan Penjualan

Strategi pemasaran dan penjualan digariskan dalam bahagian ini. Perincikan pasaran sasaran perniagaan anda dan bagaimana perniagaan merancang untuk menjangkau mereka. Ini harus mencakup kampanye pemasaran dan periklanan yang diusulkan, dan media yang dirancang bisnis untuk digunakan - radio, televisyen, Internet atau surat kabar - untuk menjangkau khalayak sasarannya. Ini juga merupakan bahagian di mana perniagaan mengenal pasti persaingannya di pasaran, menjelaskan kekuatan dan kelemahan persaingan, dan menjelaskan rancangan untuk membezakan dirinya daripada persaingan.