Contoh Penilaian Peluang Perniagaan

Semasa menilai peluang perniagaan, tidak wajar menggunakan kaedah penilaian standard, kerana sukar untuk membandingkan standard kejayaan pelbagai jenis perniagaan. Kejayaan perundingan berasaskan pejabat bergantung pada kemampuannya untuk menarik pelanggan, sementara perniagaan pembuatan yang menguntungkan memerlukan akses ke sumber bahan mentah yang murah. Selanjutnya, jika peluang perniagaan adalah projek pelaburan, penganalisis menggunakan analisis aliran tunai yang didiskaunkan, atau DCF, untuk menganggarkan potensi keuntungan peluang tersebut.

Aliran tunai terdiskaun

Aliran tunai yang didiskaun adalah kaedah penilaian peluang perniagaan yang lebih sesuai untuk projek pelaburan, seperti pembangunan harta tanah. Kaedah ini menggunakan nilai masa wang, yang sering ditetapkan pada hasil semasa bon kerajaan AS, untuk mengira nilai sekarang dari satu set aliran tunai masa depan. Khususnya, untuk mencari nilai sekarang yang didiskaun, tolak aliran tunai pada tempoh pertama pada tahun pertama dengan membahagikan aliran tunai pada tahun pertama dengan nilai wang ditambah 1. Cari aliran tunai terdiskaun pada tempoh kedua dengan membahagikan aliran tunai tempoh kedua dengan nilai masa wang ditambah 1, kuasa dua. Bahagikan aliran tunai pada tempoh ketiga dengan nilai wang ditambah 1, dadu, dan seterusnya. Menambah semua aliran tunai terdiskaun dalam setiap tempoh memberikan nilai kini diskaun dari projek perniagaan. Kemudian,bandingkan semua DCF dari semua peluang perniagaan anda yang berpotensi. Peluang dengan DCF terbesar mewakili pelaburan yang paling menguntungkan.

Contoh: Projek Harta Tanah

Pertimbangkan projek pelaburan harta tanah yang berharga $ 100,000 untuk dibina. Hasil semasa bon kerajaan AS adalah 3 peratus. Anda menambah 1 untuk memperoleh nilai wang sebanyak 4 peratus. Dalam empat tahun pertama, anda menganggarkan bahawa pembangunan akan menghasilkan sewa $ 20,000, $ 30,000, $ 30,000 dan $ 40,000. Menukar 4 peratus menjadi perpuluhan dan menambahkan 1 memberikan 1.04 Membahagi negatif $ 100,000 dengan 1,04 memberikan DCF negatif $ 96,153.85 pada tahun pertama. Membahagi $ 20,000 dengan 1.04 ^ 2 memberikan DCF $ 18,491.12 pada tahun kedua. Membahagi $ 30,000 dengan 1.04 ^ 3 memberikan DCF $ 26,669.89 pada tahun ketiga. Membahagi $ 30,000 dengan 1,04 ^ 4 memberikan DCF $ 25,644.13, dan membahagi $ 40,000 dengan 1,04 ^ 5 memberikan DCF $ 32,877.08. Menambah semua DCF dalam setiap tempoh memberikan nilai sekarang potongan $ 7,528.37 untuk lima tahun pertama.Setelah membandingkan dengan nilai sekarang diskaun projek lain, anda dapati bahawa projek pelaburan harta tanah adalah pilihan perniagaan anda yang paling sesuai.

Penilaian Keusahawanan

Sekiranya anda seorang usahawan dan sedang mempertimbangkan perniagaan baru yang tidak melibatkan projek pelaburan, penilaian peluang perniagaan anda sedikit lebih rumit dan bergantung sepenuhnya pada sifat syarikat baru anda. Spesifikasi yang perlu dipertimbangkan termasuk persaingan, lokasi, kos permulaan, kos menjalankan perniagaan, pasaran semasa untuk produk dan sumber dana anda. Walaupun sebuah kedai kecil milik keluarga mesti risau dengan pesaing baru yang bergerak ke kawasan itu, sebuah syarikat berasaskan internet mesti lebih bimbang tentang pemasaran dan membuat kehadiran mesin pencari. Walaupun perundingan pengambilan pekerja mungkin mempunyai sedikit kos permulaan, ia hanya akan berjaya jika pengurus mempunyai rangkaian hubungan perniagaan yang baik. Sebagai alternatif, syarikat kereta yang berjaya akan mempunyai kos permulaan yang tinggi dan berada dalam kedudukan yang baik dalam rantaian bekalan bahan mentah.

Contoh: Perundingan Pengurusan

Contohnya syarikat perunding pengurusan. Sebuah syarikat kecil hanya memerlukan sejumlah modal kewangan untuk bekalan dan jentera, kerana perundingan pengurusan terutama merupakan industri yang berkaitan dengan pejabat. Akan tetapi, anda memerlukan sejumlah pekerja dengan bakat tahap tinggi. Orang-orang ini akan menanggung kos yang tinggi dalam bentuk gaji. Pentingnya, anda juga mesti mempunyai rangkaian profesional perniagaan yang besar yang boleh menggunakan kepakaran perundingan pengurusan anda. Potensi anda untuk menjana keuntungan bergantung pada kemampuan anda untuk menarik pelanggan. Oleh itu, halangan utama bagi agensi perunding pengurusan adalah mendapatkan bakal pelanggan sebelum anda memulakan perniagaan.

Contoh: Kilang Teddy-Bear

Berbeza dengan agensi perunding pengurusan, kilang beruang teddy berintensifkan modal, kerana anda memerlukan jentera untuk memberi anda penggunaan masa dan sumber yang cekap. Bertentangan dengan rangkaian perniagaan dan bakat orang, kunci kejayaan anda adalah mencari jenis mesin yang tepat dengan harga yang kompetitif dan menempatkan diri di lokasi yang ideal di rangkaian rantaian bekalan. Yang terakhir memberi anda kelebihan kos untuk bahan. Tenaga kerja yang menjimatkan seterusnya menurunkan kos pembuatan. Kecerdasan penjualan yang baik membantu anda memasukkan produk ke kedai.