Cara Terima Kasih Penaja dalam Iklan

Penting untuk anda mengikuti peraturan Perkhidmatan Hasil Dalam ketika anda menyebut penaja korporat dalam iklan yang anda lakukan untuk acara, penggalangan dana atau organisasi. IRS dapat menghukum atau mengenakan pajak kepada penaja korporat atas pendapatan yang dihasilkan oleh penajaan tersebut jika IRS menganggap penaja itu menerima "manfaat besar" dari pengakuan anda. Seorang penaja tidak boleh mengharapkan atau menerima ganjaran kewangan atas penajaannya.

Ucapan Terima Kasih Neutral

Mengetahui bagaimana penaja ingin berterima kasih akan membantu anda memuaskan penaja itu. Pautan di laman web anda atau logo penaja yang dipaparkan di sudut promosi cetak anda mungkin mencukupi. Selagi pendekatan anda untuk mengakui penaja tidak melibatkan penyebutan produk, harga atau tahap nilai penaja berbanding dengan pesaingnya, maka IRS cenderung menganggap pengakuan anda sebagai iklan untuk syarikat itu dan cenderung tidak cukai sebarang wang yang dibuat oleh penaja anda sebagai hasil pengakuan anda. Mengucapkan terima kasih kepada penaja harus dilakukan melalui nonendorsmen yang netral seperti hanya mencetak logo penaja, menyebut nama penaja sahaja, atau memaut secara dalam talian ke halaman utama laman web utama penaja.

Peletakan Logo

Anda boleh meletakkan logo penaja di iklan surat khabar dan majalah bercetak, pada risalah cetak dan barang dagangan seperti cangkir kopi atau kemeja-T. Logo penaja pada poster, papan iklan, kalendar, buku kecil atau panduan program juga berkesan. Anda juga boleh mencetak nama penaja, dengan atau tanpa logo yang menyertainya, dan tetap dianggap berkecuali. Sekiranya ruang promosi membenarkan, nyatakan bahawa organisasi anda "ingin mengucapkan terima kasih kepada penaja berikut", diikuti dengan nama dan logo penaja anda.

Penyiaran Siaran

Iklan radio dan televisyen ringkas, jadi sebutan penaja mestilah cepat dan pintar. Walaupun mesej utama iklan televisyen adalah untuk mempromosikan acara khas anda atau keseluruhan organisasi, penaja anda boleh disebut di akhir iklan anda atau hanya dipaparkan sebagai nama dan logo di skrin. Siaran radio mesti mengandungi nama penaja yang diucapkan dengan lantang. Maklumkan bahawa acara anda "ditaja oleh" atau "dibawakan kepada anda" diikuti dengan bacaan ringkas mengenai nama penaja anda.

Sambungan Dalam Talian

Meletakkan pautan ke laman utama penaja anda di laman web organisasi anda adalah cara untuk mengucapkan terima kasih kepada penaja anda dalam talian. Selain itu, anda boleh meletakkan logo penaja korporat anda di halaman promosi anda di laman media sosial termasuk Facebook dan Twitter. Ikuti pautan halaman utama untuk menaja laman web dan bukannya pautan ke produk atau senarai harga tertentu. Ini dapat membantu mengelakkan penaja anda menarik perhatian IRS untuk mendapatkan sebarang kemungkinan keuntungan kewangan dari penjualan tambahan.