Apakah Faedah Sistem Pengurusan Sumber Manusia?

Sistem pengurusan sumber manusia adalah program berasaskan komputer yang mengesan tinjauan prestasi pekerja organisasi, jadual kerja, cuti berbayar, faedah dan gaji. Perniagaan kecil anda dapat memanfaatkan program seperti ini dengan cara yang menjimatkan sehingga mereka membenarkan perbelanjaan. Ringkasnya, program pengurusan SDM dapat membayar sendiri sambil menjadikan syarikat anda lebih berkesan.

Penyelenggaraan Data yang cekap

Syarikat moden mengumpulkan sejumlah besar data bagi setiap pekerja. Dari maklumat hubungan hingga tujuan prestasi dan pensijilan, anda boleh menghabiskan masa anda untuk mengemas kini data pekerja sekiranya anda harus melakukannya secara manual. Sistem pengurusan SDM tidak hanya menjadikan kemas kini data cepat untuk personel SDM, dalam beberapa kes membolehkan pekerja mengemas kini maklumat mereka sendiri. Ini membebaskan kakitangan HR anda untuk tugas lain.

Pemprosesan Faedah yang Ditingkatkan

Insurans kesihatan, nyawa dan kecacatan, pampasan pekerja, cuti rehat dan sumbangan pencen, mencipta maklumat mengenai setiap pekerja. Melacak hanya satu perubahan kelayakan pekerja, kemas kini liputan dan sumbangan 401 (k) boleh memakan masa dan membingungkan jika anda melakukan semuanya di atas kertas. Sistem pengurusan SDM dapat mengesan perubahan faedah untuk semua pekerja anda dengan lebih berkesan daripada yang anda dapat mengesannya. Sistem juga dapat memberitahu anda dan pekerja anda tentang perlunya melakukan perubahan. Sebagai contoh, sistem mungkin menghasilkan notis apabila seorang pekerja berusia 50 tahun memberitahu bahawa dia layak untuk membuat sumbangan tambahan kepada 401 (k) yang berada di atas tahap yang telah dibuatnya.

Mengesan Perbelanjaan Penggajian

Penggajian adalah perbelanjaan terbesar anda dalam mengendalikan perniagaan. Sekiranya anda tidak memantau apa yang anda bayar dalam upah, anda boleh beralih dari keuntungan ke kerugian dengan kerja lembur dalam satu projek. Sistem pengurusan SDM tidak hanya dapat memberi anda laporan mengenai perbelanjaan gaji anda, tetapi juga dapat membantu anda merancang pembayaran gaji untuk projek, inisiatif dan pengembangan khas. Maklumat ini dapat membimbing keputusan pengambilan pekerja dan penugasan kakitangan anda.

Pengambilan Dalaman

Oleh kerana pekerja mengikuti kursus pengembangan profesional untuk latihan lengkap yang anda berikan untuk mereka, mereka dapat memasukkan maklumat ini ke dalam sistem pengurusan SDM anda. Di samping itu, kakitangan HR boleh memasukkan sebarang sijil, ijazah dan penghargaan yang diterima oleh pekerja. Apabila tiba masanya untuk mengisi kedudukan dari dalam, anda boleh memesan laporan dari sistem pengurusan yang menunjukkan kepada anda pekerja mana yang mempunyai latihan atau kelayakan lain yang anda perlukan untuk jawatan baru.