Apa yang Anda Harapkan sebagai Pelabur dalam Perniagaan Kecil?

Apabila anda melabur dalam perniagaan kecil, anda boleh merundingkan pelbagai hak dan faedah, bergantung pada jumlah yang anda masukkan ke dalam syarikat. Anda mungkin juga menanggung tanggungjawab dan liabiliti, bergantung pada jenis perkongsian yang anda masukkan. Memahami hak, tanggungjawab, liabiliti dan potensi faedah anda akan membantu anda merundingkan perjanjian pelaburan terbaik untuk diri anda.

Peratusan Perniagaan

Semasa anda merundingkan faedah anda, tentukan apakah anda akan menerima jumlah tahunan yang ditetapkan, peratusan penjualan kasar atau keuntungan bersih atau peratusan pemilikan di syarikat itu jika ia dijual. Lebih banyak wang yang anda tawarkan, semakin tinggi peratusan dan pembayaran yang dapat anda harapkan. Hanya kerana anda merundingkan pemilikan sebahagian syarikat tidak bermaksud anda akan mempunyai pendapat dalam bagaimana perniagaan itu dijalankan. Penyertaan dan hak pengurusan mesti dirundingkan secara berasingan.

Tajuk

Sekiranya anda lebih suka menjadi rakan kongsi yang senyap, anda boleh merundingkan gelaran atau kedudukan dalam syarikat. Sekiranya syarikat itu adalah syarikat, anda mungkin mahu berunding untuk satu atau lebih kerusi dewan. Banyak pemilik perniagaan kecil tidak akan menginginkan pelabur dalam rambut mereka setiap hari, jadi tajuk anda mungkin hanya "penasihat." Rundingkan akses ke dokumen syarikat, walaupun anda tidak mempunyai pendapat dalam pengurusan syarikat, jadi anda dapat melihat kemungkinan masalah dan memberi cadangan atau berusaha untuk menghentikan salah urus atau penipuan. Sekiranya anda mengambil tajuk, anda mungkin meningkatkan liabiliti anda.

Risiko / Liabiliti

Semasa anda melabur dalam perniagaan, anda mungkin termasuk dalam tuntutan undang-undang walaupun anda tidak mempunyai suara dalam pengurusan syarikat. Pihak yang rosak sering berusaha untuk menuntut semua orang yang terlibat dengan atau berkaitan dengan kejadian untuk mengetahui siapa yang dianggap tergugat oleh mahkamah. Sekiranya pemilik perniagaan meninggal dunia, meninggalkan bandar atau melakukan penipuan, anda mungkin bertanggungjawab atas hutang, kontrak, cukai dan liabiliti perniagaan yang lain. Sekiranya anda ingin menjadi pasangan senyap tanpa terdedah kepada masalah seperti ini, arahkan peguam anda untuk membuat kontrak yang memberi anda tanggungjawab terhad atau tidak.

Akses dan Kawalan

Apabila anda melabur dalam perniagaan kecil, anda boleh merundingkan sejumlah kawalan terhadap perniagaan tersebut walaupun anda tidak terlibat dalam pengurusan seharian. Contohnya, rundingkan hak menyekat atau persetujuan yang menghalang pemilik daripada membelanjakan lebih daripada jumlah tertentu atau menggaji sesiapa tanpa kebenaran anda. Ini membantu mengurangkan kemungkinan salah urus atau penipuan. Contohnya, jika anda merundingkan peratusan keuntungan bersih tahunan syarikat, pemiliknya mungkin akan menunjukkan keuntungan sifar dengan menaikkan gajinya, memberikan kontrak yang tidak perlu atau meningkat kepada rakan-rakan atau memberikan pekerjaan kepada pasangan. Paling tidak, rundingkan akses ke dokumen kewangan perniagaan setiap suku tahun.

Kekurangan Kawalan

Apabila anda melabur dalam perniagaan kecil sebagai rakan kongsi senyap, anda berada di atas belas kasihan pemilik syarikat untuk menjalankan perniagaan dengan cekap. Ini boleh membuat anda kecewa apabila anda melihatnya membuat keputusan yang tidak baik atau gagal menangani masalah yang anda anggap jelas. Kecuali anda merundingkan pengurusan atau menyekat hak, mengharapkan sedikit atau tidak ada kawalan terhadap operasi dan prestasi perniagaan.