Apakah ROI yang Baik untuk Kupon Surat Langsung?

Kempen pengiklanan kupon surat langsung boleh menjadi salah satu cara yang paling berkesan bagi perniagaan kecil untuk mendapat keuntungan dari iklan mel langsung. Sebagai contoh, sementara laporan tahunan Persatuan Pemasaran Mel Langsung 2012 menyenaraikan purata pulangan pelaburan sebanyak 7 peratus untuk surat terus, seperti yang diterbitkan, analisis Makmal Pembeli Nasional Rangkaian Pengetahuan terkini melaporkan ROI purata 79 peratus untuk surat terus kupon. Caranya untuk mendapatkan ROI yang baik adalah dengan mengurus kos kempen kupon mel langsung dan meningkatkan kadar terbuka dan penukaran.

Faktor yang Mempengaruhi ROI

Iklan kupon surat langsung mempunyai dua halangan utama antara kempen dan ROI yang baik. Pertama, sebilangan pelanggan menganggap sebarang bentuk surat terus sebagai "surat sampah" dan melemparkan iklan tanpa membukanya. Kedua, kos percetakan dan pos dapat menjadikan kupon surat langsung sebagai saluran pemasaran yang mahal, terutama untuk perniagaan kecil yang bekerja dengan anggaran yang ketat. Dalam senario terburuk, seperti ketika penyelidikan yang salah atau hasil perencanaan yang buruk dalam mengirim kupon surat langsung ke pasar sasaran yang salah, kempen tersebut dapat dianggap sebagai "mencuci".

Mendapat ROI yang Baik

Bermitra dengan perkhidmatan kupon surat langsung dapat membantu mengurangkan penyelidikan pasaran dan kos kempen surat terus, meningkatkan peluang untuk bertemu atau melebihi ROI sebanyak 79 persen. Syarikat perkhidmatan mel terus yang berpengalaman sering kali mempunyai kelebihan pengiktirafan jenama yang dapat meningkatkan kadar terbuka dengan ketara. Perkhidmatan kupon mel terus akan bekerjasama dengan pemilik perniagaan kecil untuk membuat kupon pos langsung yang berkesan dan menyesuaikan kawasan pengedaran, yang mungkin berfungsi untuk meningkatkan lagi kadar penukaran. Di samping itu, kebanyakan menawarkan saluran dalam talian dan luar talian untuk mengesan dan mengukur hasil.

Iklan Tolak vs Tarik

Memahami sepenuhnya proses dan motivasi di sebalik kupon adalah mustahak untuk mendapatkan ROI yang baik tanpa mengira sama ada rakan perniagaan kecil dengan perkhidmatan kupon atau menjalankan kempen sendiri. LS Direct Marketing, Inc. mengesyorkan untuk mengembangkan kempen kupon yang mendorong tawaran potongan kepada pelanggan dan bukannya kempen kupon yang cuba menarik pelanggan. Contohnya, kupon yang menawarkan potongan harga pada item tertentu atau pada jumlah keseluruhan pembelian mungkin lebih berkesan daripada kupon yang menawarkan hadiah percuma hanya untuk mengunjungi kedai.

Amalan Terbaik Kupon Langsung

Mengikuti garis panduan amalan terbaik dapat membantu perniagaan kecil memaksimumkan ROI kempen kupon surat terus. Gunakan reka bentuk yang bersih, seperti set teks berwarna gelap dengan latar belakang berwarna terang dan mesej yang jelas menunjukkan tawaran tersebut. Elakkan menggunakan cetakan yang terlalu kecil, tetapi gunakan untuk memperjelas atau menerangkan keadaan khas. Sebagai contoh, jika kupon hanya berlaku untuk pelanggan baru, sertakan pernyataan dalam bentuk kecil yang mengatakan bahawa tawaran itu hanya untuk pelanggan baru. Sertakan cara untuk mengesan dan mengukur keberkesanan kempen kupon surat terus. Contohnya, tetapkan setiap kempen kod atau nombor yang berbeza. Cetak kod di bahagian belakang kupon, dan gunakan maklumat ini untuk mengesan prestasi setiap kempen. Tangkap nama dan maklumat hubungan pelanggan semasa kupon ditebus.Gunakan maklumat ini untuk membina pangkalan data pelanggan untuk usaha pemasaran masa depan.