Tetapan Terbaik untuk Comodo Firewall

Comodo adalah program anti-virus yang menampilkan sekumpulan kecil alat yang melindungi komputer anda dari serangan. Dengan menggunakan firewall dan mengubah tetapan lain, anda dapat menentukan tahap keselamatan yang paling sesuai untuk mesin anda. Anda ingin memutuskan sama ada anda mempunyai sumber daya sistem untuk elemen program seperti Proactive Security, tetapi anda harus menyiapkan pengemaskinian automatik dan mengkonfigurasi firewall anda untuk menghentikan kemungkinan ancaman masuk dengan betul.

Keselamatan Proaktif

Proactive Security membolehkan semua kemungkinan perlindungan, dan melindungi antara muka dan fail yang kritikal. Untuk mengaktifkan Proactive Security dari tetingkap utama Comodo, klik ikon "Tugas" hijau. Setelah menu tugas dibuka, klik pada "Tugas Lanjutan," diikuti dengan "Buka Tetapan Lanjutan." Cari dan klik pada "Konfigurasi" dan kemudian cari "Comodo Proactive Security." Di sebelah Proactive Security terdapat kotak drop-down dengan pilihan untuk membolehkan perlindungan. Perlindungan Keselamatan Proaktif dikenakan pada sumber daya sistem sementara Comodo berjalan di latar belakang.

Kemas kini automatik

Menetapkan Comodo untuk mengemas kini secara automatik setiap enam jam membolehkan komputer anda mengawasi virus baru ketika mereka dijumpai, dan menjaga keselamatan sistem anda terkini. Untuk mengaktifkan kemas kini automatik, klik pada ikon Anti-virus diikuti dengan "Tetapan Umum." Klik pada pilihan untuk mengaktifkan kemas kini, dan tentukan seberapa kerap anda ingin mengemas kini (lalai ditetapkan hingga enam jam).

Mengkonfigurasi Firewall

Terdapat beberapa tetapan yang harus anda ubah pada firewall itu sendiri yang akan membantu melindungi anda dari serangan. Dari menu "Tetapan Lanjutan", klik pada "Tetapan Firewall" dan ubah beberapa tetapan untuk mengoptimumkan bagaimana Comodo melindungi anda. Anda boleh mematikan pop timbul, menyaring trafik IPv6, dan menyekat alamat IP yang terpecah-pecah. Tetapan ini akan menjadikan Comodo berjalan dengan lebih lancar, dan komputer anda akan lebih selamat.

Melumpuhkan Potensi Konflik

Comodo akan berfungsi dengan baik apabila program firewall dan anti-virus lain tidak berjalan serentak. Matikan firewall lain yang mungkin anda miliki, seperti Windows Defender, sebelum anda mengaktifkan perlindungan Comodo. Lumpuhkan program anti-virus lain yang mungkin berjalan di latar belakang, kerana banyak imbasan dapat mengesan positif palsu dan memperlambat prestasi keseluruhan mesin anda.