Mengenai Perisian untuk Membuat Pemeriksaan Gaji Pekerja

Majikan menggunakan sistem pembayaran gaji berkomputer dalaman apabila menggunakan perisian pembayaran gaji untuk memproses penggajiannya. Perisian gaji membuat tugas pemprosesan gaji lebih mudah dan tidak memakan masa. Perisian pembayaran gaji mempunyai kemampuan untuk mencetak cek gaji dan membolehkan deposit langsung.

Kepentingan

Kelebihan perisian penggajian yang besar adalah bahawa ia menghilangkan pemprosesan penggajian manual. Yang terakhir ini memerlukan penggajian diproses sepenuhnya dengan tangan, dan akibatnya, terdapat ruang yang lebih besar untuk kesalahan. Tanpa perisian gaji, wakil gaji mesti berhati-hati ketika melakukan pengiraan. Dia mesti mempunyai pengetahuan yang kukuh mengenai pengiraan cukai gaji dan faedah. Selain itu, dia mesti mempunyai kesabaran yang diperlukan untuk menyemak gaji tiga kali ganda sebelum membuat pemeriksaan gaji. Perisian penggajian membebaskan kerumitan pemprosesan gaji manual.

Jenis-Jenis

QuickBooks dan Sage Peachtree adalah perisian pembayaran gaji yang disertakan dengan ciri-ciri perakaunan. Perisian Ultimate adalah perisian gaji dengan ciri sumber manusia dilampirkan. Perniagaan kecil hingga sederhana biasanya menggunakan perisian jenis ini. Syarikat yang lebih besar boleh menggunakan perisian Mangrove, yang menyediakan pengurusan pembayaran gaji, sumber daya manusia dan pentadbiran faedah, dan perkhidmatan pengajuan cukai gaji. Syarikat dengan syarat pembayaran gaji yang lebih kompleks, seperti pembayaran kerja dan Penulis Laporan untuk penyata cuti dan gaji, boleh menggunakan PERKS Enterprise perisian FAKTA.

Periksa Penjanaan

Wakil gaji mesti melakukan tugas pemprosesan gaji tertentu sebelum perisian dapat membuat pemeriksaan gaji. Tugas mungkin berbeza mengikut majikan dan jenis gaji yang diproses, seperti dua minggu, separuh bulanan atau berbilang negeri. Secara amnya, tugas merangkumi kad masa pengkomputeran; memastikan pembayaran gaji; membuat pelarasan gaji, seperti kenaikan atau pengurangan gaji; pemprosesan gaji tambahan, seperti kerja lebih masa, pemberhentian kerja, bonus, dan komisen; dan pemotongan pemotongan, seperti cukai gaji dan faedah kesihatan dan persaraan.

Perisian ini melakukan semua pengiraan berdasarkan entri wakil. Tambahan pula, ia mempunyai jadual cukai persekutuan dan negeri yang disertakan dalam sistem dan melakukan pengiraan dengan sewajarnya. Setelah semua penyertaan dibuat, wakil boleh menjalankan laporan untuk memeriksa gaji dan pemotongan. Sekiranya semuanya baik-baik saja, dia kemudian dapat mencetak gaji, menghasilkan fail deposit langsung, dan mencetak stub gaji. Sekiranya perlu, dia boleh membuat penyesuaian terlebih dahulu.

Sokongan

Skop sokongan dari syarikat perisian kepada majikan bergantung kepada vendor dan sokongan yang diperlukan. Syarikat mungkin memberikan sokongan percuma untuk pertanyaan umum, tetapi jika ada masalah dengan perisian, yang disebabkan oleh majikan, bayaran mungkin dikenakan. Majikan mungkin perlu membayar latihan kepada staf penggajiannya sekiranya perisiannya rumit. Selain itu, syarikat perisian mungkin mengenakan bayaran untuk mengemas kini jadual pemotongan cukai persekutuan dan negeri, yang biasanya berubah setiap tahun.

Pertimbangan

Majikan harus memastikan bahawa ia menggunakan perisian gaji yang memenuhi keperluannya. Sebagai contoh, jika mempunyai ribuan pekerja dan frekuensi gaji berganda, ia harus menggunakan yang dirancang untuk membuat pemeriksaan gaji dalam jumlah yang banyak. Selain itu, syarikat dengan gaji yang besar dan kompleks harus memastikan bahawa syarikat perisian memberikan perkhidmatan pelanggan dan sokongan teknikal yang luas.