Idea Promosi untuk Pembukaan Bensin Besar

Stesen minyak melayani pasaran sasaran yang lebih luas daripada kebanyakan jenis perniagaan lain, kerana orang dewasa dan remaja mesti membeli bahan bakar secara berkala. Industri stesen minyak petrol tepu dan sangat kompetitif, bagaimanapun, dengan stesen sering bersaing dengan stesen jiran, kadang-kadang tepat di seberang jalan. Mengikat promosi yang berharga ke acara pembukaan yang besar dapat memberi stesen minyak baru dorongan segera, membantu merebut pangsa pasar dari pesaing yang mapan.

Peraduan petrol percuma

Tidak kira apa pun yang mungkin dijual oleh stesen minyak, petrol biasanya merupakan produk nombor satu di fikiran orang ketika mereka memasuki stesen minyak. Adalah wajar untuk menganggap bahawa petrol adalah produk yang paling banyak dijual di stesen minyak, mewujudkan peluang untuk melancarkan promosi yang sangat berharga. Pertimbangkan untuk memasukkan beberapa jenis pertandingan atau undian dalam acara pembukaan utama anda, memberikan petrol percuma selama setahun kepada beberapa pemenang. Ini akan memastikan para pemenang akan kembali dari hari ke hari dan mereka mungkin membeli barang dengan keuntungan lebih tinggi pada setiap lawatan.

Harga Gas Dijamin

Menawarkan harga gas yang dijamin kepada pemenang peraduan dapat memberikan jenis daya tarik yang sama dengan petrol percuma, sekaligus mengurangkan kesan kewangan promosi ke stesen anda. Pertimbangkan untuk membenarkan pemenang peraduan membeli petrol pada harga semasa untuk tahun depan, yang membolehkan mereka menjimatkan wang semasa gas meningkat; Selain itu, ia membuat mereka kerap berkunjung ke kedai anda

Hiburan

Naikkan acara pembukaan anda ke tahap seterusnya dan tempah aksi hiburan tempatan seperti kumpulan muzik dan pelawak. Cari penghibur yang bersedia memberikan barang percuma semasa acara berlangsung, dan pasangkan hadiah mereka dengan barang percuma dari stesen anda, seperti makanan ringan dan minuman. Ini dapat mewujudkan pengalaman yang tidak dapat dilupakan bagi masyarakat setempat sambil merangsang iklan dari mulut ke mulut mengenai stesen baru anda.

Program Insentif

Institut program ganjaran kesetiaan pelanggan dari hari pertama. Tawarkan pelanggan mata tambahan pada akaun mereka jika mereka mendaftar semasa pembukaan anda. Sebagai contoh, jika anda melaksanakan program ganjaran kad kopi di mana setiap cawan kopi ke-10 adalah percuma, pertimbangkan untuk memberi kredit kepada pelanggan selama lapan atau sembilan cawan langsung dari kelawar jika mereka mendaftar untuk kad kesetiaan semasa pembukaan. Ini dapat memberi insentif kepada pelanggan untuk mengunjungi kedai anda lagi, dengan perlahan membina kebiasaan untuk datang ke stesen anda.