Cukai Perolehan pada S Corp

Pengambilalihan korporat adalah perkara yang rumit, terutama dalam masalah percukaian. S Corporation adalah entiti korporat yang memberikan keuntungan dan kerugian kepada pemegang sahamnya, secara amnya untuk tujuan percukaian. Oleh kerana entiti ini adalah syarikat yang tersusun khas, peraturan percukaian khusus berlaku untuk pemerolehan mereka, terutamanya kerana mereka menawarkan faedah cukai yang besar kepada pemegang saham.

Syarikat S

Menyerahkan pendapatan dan perbelanjaan kepada pemegang saham dalam S Corporation dilakukan dengan tujuan untuk mengelakkan cukai berganda ke atas pendapatan korporat. Cukai untuk S Corp dinilai pada kadar cukai individu pemegang saham. Untuk dianggap sebagai entiti hukum, korporasi tidak boleh memiliki lebih dari 100 pemegang saham, berfungsi sebagai entitas domestik, hanya memiliki satu kelas saham dan tidak dianggap sebagai syarikat yang tidak memenuhi syarat, seperti yang ditentukan oleh Internal Revenue Service.

Percukaian Berganda

Percukaian berganda adalah masalah cukai utama dalam pengambilalihan S Corporation. Mana-mana orang atau organisasi yang ingin memperoleh S Corp perlu memastikan syarikat itu diiktiraf secara sah seperti itu; jika tidak, pengambilalihan entiti boleh mengakibatkan cukai berganda kerana ia akan dianggap sebagai jenis entiti korporat lain, C Corporation. Selagi S Corp memenuhi semua ketentuan, pemerolehan tersebut dapat digunakan sebagai penghapusan cukai.

Seksyen 338 (h) (10)

Kod cukai IRS Seksyen 338 (h) (10) memberikan perincian dan ketetapan untuk pemindahan aset ini, kemudian cukai perolehan. Di bawah kod ini penjualan S Corp diperlakukan seolah-olah penjualan aset, yang memungkinkan pembeli mengambil potongan cukai yang lebih besar. Selain daripada tanggungan cukai yang diturunkan, pemotongan tersebut juga memberi aliran tunai yang lebih besar kepada pemilik baru. Oleh kerana faedah cukai ini, mereka yang menjual S Corp biasanya dapat memperoleh lebih banyak daripada nilai sebenarnya syarikat itu. Trade-off adalah harga yang lebih tinggi untuk penghapusan cukai.

Perolehan

Mereka yang berfikir untuk menjual S Corporation harus mempertimbangkan tanggungjawab cukai penjualan saham langsung berbanding pilihan raya Seksyen 338 (h) (10). Semasa menjual S Corp sebagai penjualan saham lurus, penjual kemungkinan akan membayar kadar keuntungan modal pada penjualan saham tersebut. Sekiranya syarikat dijual di bawah peruntukan Seksyen 338 (h) (10), para pemegang saham biasanya membayar gabungan keuntungan modal dan pendapatan peribadi semasa penjualan. Merle Erickson di University of Chicago Graduate School of Business menyatakan bahawa liabiliti cukai yang meningkat inilah yang membolehkan penjual secara amnya memperoleh 10 hingga 20 peratus lebih banyak sebagai harga yang diminta.