Struktur Organisasi Syarikat Pemilik Tunggal LLC

Sekiranya anda memiliki perniagaan sendiri tetapi ingin mendapatkan lebih banyak perlindungan daripada masalah liabiliti atau meningkatkan faedah cukai anda, pilihan yang popular adalah syarikat liabiliti terhad untuk satu ahli. Ini akan menghilangkan tanggungjawab peribadi anda dari tindakan perniagaan dalam kebanyakan kes. Ini juga mengecualikan perniagaan dari cukai pendapatan - semua pendapatan langsung kepada anda untuk dilaporkan sebagai pendapatan peribadi. Anda perlu mengatur LLC anda dengan betul.

Ikut Undang-undang Negeri Anda

Anda harus mengatur LLC anda mengikut undang-undang tertentu di negeri anda. Anda biasanya perlu mengemukakan artikel organisasi dengan beberapa agensi negeri. Namakan diri anda sebagai satu-satunya ahli LLC dan berikan maklumat peribadi atau kewangan yang diperlukan. Banyak negeri menghendaki anda juga memfailkan perjanjian operasi yang mengatakan bagaimana LLC akan dijalankan.

Perjanjian Operasi

Anda harus memutuskan sama ada anda akan menjalankan perniagaan LLC secara peribadi atau mengupah pengurus untuk melakukannya. Walaupun anda menjalankan perniagaan sendiri, anda harus membuat perjanjian operasi yang menjelaskan tugas dan tanggungjawab anda sebagai pengurus dan rakan sekutu. Ia mesti memisahkan fungsi anda dengan LLC dari tanggungjawab peribadi anda. Buat perjanjian operasi walaupun undang-undang negeri anda tidak memerlukannya.

Namakan Pembantu

Sebaiknya namakan penolong pengurus dalam perjanjian operasi walaupun anda berkhidmat sebagai pengurus. Ini akan memastikan pengurusan dan operasi LLC yang berterusan jika anda cacat, mati atau tidak dapat berfungsi kerana sebab tertentu. Perjanjian itu harus menjelaskan syarat untuk penolong pengurus mengambil alih untuk menandatangani kontrak, membayar bil dan menjalankan perniagaan.

Pengurus Bukan Ahli

Anda boleh menyusun LLC satu anggota untuk menyediakan pengurus bukan ahli. Contohnya, jika anda memiliki bangunan pangsapuri tetapi tidak mahu tanggungjawab menjalankannya, anda boleh menamakan pengurus bukan ahli. Anda membuat perjanjian operasi yang menamakan pengurus itu dan menentukan tugas tetapi menyimpan butiran kewangan dalam LLC.

Peringatan Peribadi

Anda perlu menyusun LLC satu anggota dengan berhati-hati untuk memastikan aset dan liabiliti mereka terpisah dari kepentingan peribadi anda. Peraturan berbeza mengikut aset negara dan peribadi dan LLC LLC biasanya terpisah. Beberapa mahkamah negeri, bagaimanapun, berpendapat bahawa aset peribadi dapat dilampirkan dalam beberapa proses kemuflisan LLC tunggal dan beberapa mahkamah telah memutuskan bahawa aset LLC pemilik tunggal dapat dimasukkan dalam proses perceraian. Pastikan anda dilindungi mengikut undang-undang negeri anda.