Cara Menukar Wayarles Dalaman dalam Laptop Acer

Komputer riba Acer menggunakan kad wayarles dalaman, juga dikenali sebagai kad rangkaian kawasan setempat tanpa wayar atau penyesuai wayarles, untuk mengesan dan berkomunikasi dengan rangkaian Wi-Fi di kawasan itu. Seperti semua perkakasan komputer, kad wayarles mempunyai jangka hayat yang terhad, dan jika peranti berhenti berfungsi, komputer riba tidak lagi dapat melihat atau menyambung ke rangkaian tanpa wayar. Sekiranya kad rosak, anda boleh mengganti bahagian itu sendiri; kadnya mudah diganti dan dihantar ke komputer untuk dibaiki boleh mempengaruhi produktiviti perniagaan, kerana komputer riba boleh berada di kedai selama beberapa hari hingga beberapa minggu.

1

Matikan komputer dan cabut penyesuai kuasa. Putuskan sambungan semua peranti periferal dari komputer.

2

Tutup penutup dan terbalikkan komputer riba Acer. Pakai tali pergelangan tangan antistatik sebelum meneruskan untuk melindungi perkakasan daripada elektrik statik.

3

Luncurkan tab yang terletak di bahagian belakang komputer riba untuk membuka kunci dan mengeluarkan bateri dari petaknya.

4

Tarik bateri dari Acer dan ketepikan komponennya. Longgarkan skru yang menahan panel penutup ke pangkal komputer riba.

5

Angkat panel dan cari peranti wayarles dalaman, yang terletak di sebelah RAM atau cakera keras pada beberapa model.

6

Gunakan sepasang pinset untuk mengupas pita yang menahan kabel antena di tempatnya. Cabut kabel dari kad.

7

Tarik kabel keluar dari panduan peruteannya dan kemudian lepaskan skru yang menahan kad wayarles ke papan induk. Tarik kad keluar dari slotnya.

8

Masukkan kad baru ke slot yang tersedia. Sambungkan kabel putih ke terminal AUX dan kabel hitam ke terminal UTAMA.

9

Pasang kembali kabel ke panduan penghala mereka dan pita kabel kembali ke tempatnya. Ikuti langkah 1 hingga 6 secara terbalik untuk memasang semula komputer riba.